Закриха 26-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”

Неусетно минаха двадесетте августовски дни, в които Морската градина на Варна се превръща в празник на красотата на българските занаяти и изкуства, на творчеството на художници от три континента, в място където се стичат варненци и гостите на града, за да се заредят с ярки цветове и светлина.


Усмивките на приятелите намерили се тук, радостта на семействата събрани от различни държави, които си уговарят срещите година преди това, смехът на децата и радостта в очите на родителите, носят настроение, което ще се запази, като спомен.
Думата бе дадена на Веселина Савова – Председател на УС на СНЦ „Булгарика” по чиято идея е започнала реализацията на това събитие.


Преди концерта по традиция бяха връчени наградите в Конкурса „Сувенири”, както и голямата награда на Асоциация „Булгарика”.


В конкурса „Сувенири” тази година участваха 224 сувенира на автори от цялата страна.
Близо 10 000 души гласуваха, за да номинират първите 15 сувенира.От тях професионално жури от художници носители на Награда”Варна” определиха победителите.


Г-жа Савова започна награждаването със силни думи за авторите на трите сувенира. Първо място бе за керамичката Антоанета Станкова, второ място за майсторката на произведения от стъкло Диана Среброва-Раданова и трето място за дърворезбарят Стойчо Кръстев.


Голямата награда на 26-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата за принос в съхранението на българските изкуства и занаяти бе връчена на варненския художник Владин Владев.


Веселина Савова: „Винаги, когато заставам пред вас в края на поредния успешен Панаир на занаятите и изкуствата, съм малко носталгично настроена. Мисля, че тази лека тъга е нормална, особено, като със закриването на панаира знаем, че си отива и лятото. Но радостта е по-голяма от тъгата, защото веднага започва подготовката на следващото изложение, което от сега се очаква от майсторите и от всички вас дошли днес да си кажем „довиждане”. Пожелавам ви успешна предстояща година, в която да творите, за да ни радвате през август следващата година. Закривам 26-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.


С бурни аплодисменти публиката изпрати Веселина Савова, Владин Владев, Антоанета Станкова и Диана Среброва-Раданова.


Закриването бе ознаменувано с изящния спектакъл на танцьорите от Танцова работилница с главен художествен ръководител и хореограф Десислава Димитрова-Аргирова, хореограф Мария Белчева и репетитор Диана Костова.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.