За Нас За Нас

Асоциация „БУЛГАРИКА” е сдружение с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза.

Целта на Асоциацията е да допринася за съхранение, развитие, представяне и популяризиране на българското изкуство.

Асоциация „Булгарика” създава, подкрепя и развива художествени проекти в областта на визуалните изкуства, музиката, сценичните изкуства, като организира:

– Панаири и изложения на изкуствата и занаятите;
– Изложби на изобразително изкуство, скулптура, фотография, инсталации, електронно изкуствo;
– Пленери на автори, работещи в областта на визуалните изкуства;
– Създаването на информационен фонд, представящ съвременни автори;
– Подготвянето на периодични и уникални печатни издания за изкуство;
– Осъществяването на образователни програми за млади хора;
– Организирането на семинари, дискусии, кръгли маси, конференции и др.;
– Други;

ПРОЕКТИ НА АСОЦИАЦИЯ „БУЛГАРИКА”: ПРОЕКТИ НА АСОЦИАЦИЯ „БУЛГАРИКА”:

Международен Панаир на занаятите и изкуствата Булгарика“

Най-голямото арт изложение в България. Провежда се всяка година от 1 до 21 Август в гр. Варна.

Съчетаващ в себе си традициите и съвремието в изкуството, панаирът на занаятите и изкуствата е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и приложно изкуство, художествените занаяти, музиката. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите да наблюдават на живо създаването на уникални творби.

Статистика:

– Над 160 участника

– от 10 държави

– от 3 континента

– Над 400,000 посетители

Международен пленер на изящните изкуства Булгарика“

На всеки 5 години събира автори от целия свят с изключителен принос в сферата на изящните изкуства. Участници в пленера са били автори като: проф. Вячеслав Бабияк- Русия,  Сергей Бендер- Великобритания, Екатерина Евдокимова- Великобритания, Проф. Дъглас Стубер- САЩ, Куанг Сук Парк- Корея, Георге Андрееску- Румъния, Жана Андрееску- Румъния, Весела Познер- Германия, Фридрих Зутер- Германия, Барбара Зутер- Германия, Марияне Гелен- Германия, Соня Рускоф- Германия, Луиза Кала- Румъния, Николай Русев- България, Венцислав Марков- България, Марина Варенцова- България и много други автори със световни постижения.

Кръгли маси Църковните изкуства- съхранение и развитие“

Асоциация „Булгарика” в подкрепа на съхранението и развитието на църковните изкуства в България организира кръгли маси на различни теми, като: „Богословски и иконографски диалог за съхранение и развитие на църковните изкуства“, „Църковните изкуства- съхранение и развитие“ и др. Участници в кръглите маси са доказани личности- богослови,свещеници, реставратори, специалисти по опазване на паметници на културата, иконописци, дърворезбари, иконографи, каменоделци, историци, директори на музеи, археологически и културни обекти и др.

Конкурс “Сувенири“

Ежегодният конкурс “Сувенири“, който се провежда от 24 години е изключителна възможност за всички хора, творящи с желание и естетика да покажат творбите си на широката публика.  Много надарени автори са започнали професионалния си път, благодарение на участието си в този конкурс.

Конкурс за млади автори

Конкурсът за Млади автори е изцяло насочен към младите таланти в областта на живописта и скулптурата. Една от основните стратегически цели в дейността на Асоциация „Булгарика” е подкрепата на младите хора. Традиционният конкурс за млади автори доказа изключителния си принос за младите творци при тяхното представяне пред широка публика. Конкурсът се ползва с подкрепата на всички медийни партньори на Асоциацията- през периода на провеждането му се публикуват десетки материали за участниците, номинираните и наградени млади автори. Конкурсът предоставя и значим награден фонд, а участието на младите автори в сборна изложба им дава възможност да запознаят широката публика със своето творчество.

Конкурс за произведения на изкуството

Конкурсът за произведения на изкуството представя произведенията на най-добрите автори в областта на металопластиката, дървопластиката, произведения от художествено обработени кожа и стъкло, изящна керамика и скулптура. Авторите подготвят специални произведения за конкурса. Журито е международно. Победители в този конкурс са били творци, получили и международно признание.

Международна арт академия Булгарика“

Асоциация „Булгарика” организира Международна арт академия „Булгарика“. Участниците в арт академията са от различни държави- архитекти, учители, инженери, юристи, лекари и др., желаещи да надграждат творческите си умения, учейки се да рисуват живопис. Преподаватели в академията са утвърдени авторитети в областта на изящните изкуства. Първото издание на Арт академията беше организирано съвместно с Доц. Весела Познер, която живее и твори в Берлин, Германия. Арт академията се провежда в курортните комплекси в близост до гр. Варна 

Галерия Къщата на майсторите“

Асоциация „Булгарика” традиционно организира международни изложби с произведения на изкуството на световноизвестни творци. Произведенията, които се  представят са в областта на живописта, графиката, металопластиката, дърворезбата, керамиката, художествения текстил, стъклописта, кожената пластика и др. Сборните изложби са представяли автори от България, Русия, САЩ, Германия, Словения, Турция, Корея, Франция, Великобритания, Румъния, Украйна и др.

Проект Слънца рисуват слънца“

Детската рисунка, като начин на интеграция- това е идеята на проекта „Слънца рисуват слънца”, организиран от Асоциация „Булгарика”.

Основна цел на проекта е да събере на едно място и да приобщи чрез детската рисунка деца от варненски детски градини, деца с увреждания и деца лишени от родителска грижа. Програмата на събитието включва много игри, песни и изненади.

Спектакъл Dynamics Opera”- Опера на движението

За първи път в България, Асоциация Булгарика представи мащабен музикален проект-Опера на движението. Проектът включва повече от 20 изпълнители в различни музикални стилове, филхармоничен оркестър и инструментална поп-рок формация. Идеята на организатирите е да представят въздействието на оперното и поп звучене в комбинация, по един нов, различен и въздействащ начин, представяйки силните страни на всеки един от стиловете- красотата на оперното пеене, съчетано с ритъма на рока, матовия привкус на поп и джаз пеенето.

Спектакъл Музика в цветове“

На фона на музиката на Струнен квартет към Оперно Филхармонично дружество – Варна майсторките на рисувана коприна Боряна Мочева и Катя Тенекеджиева рисуваха своите творби. Целият процес на създаване на авторските произведения бе излъчван на видео стени в реално време.

Ревю-спектакли на изявени дизайнери и бижутери:

– Ревю-спектакъл „България- Хилядолетна красота“ на дизайнера Цено Вутов- Феликс, със специалното участие на Деси Добрева и Ева Квартет;

– Ревю-спектакъл “Благословена и свята” на дизайнера Цено Вутов- Феликс, с участието на Ивелина Балчева;

– Ревю-спектакъл на Борислав Коруджиков- “Кристална еуфория”- по атрактивен и иновационен начин са показани изящни уникални бижута, изработени от стъкло в съчетание с различни благородни метали. 

– Спектакъл „Кубачи“- ревю-спектакъл на Валентин Колев, в което майсторът на ризници и украшения от метал представи пред варненската публика своите уникални произведения.

Концерти:

Концерт на Лили Иванова

Концерт на Йорданка Христова

Концерт на Тони Димитрова

Концерт на Николина Чакърдъкова

Концерт на Фамилия Тоника

и десетки други, включително концерти на млади изпълнители, носители на национални и международни награди.

Асоциация Булгарика” е регистрирана културна организация в регистъра на Министерство на културата по чл. 14, ал. 4 от Закона за закрила и развитие на културата.

През годините, Асоциация „Булгарика“ си е партнирала с много организации, институции и медии за осъществяване на своите проекти и популяризирането им. Част от тях са: Община Варна, Българска Национална Телевизия, Bulsatcom, National Geographic BG, Livea Media Group, Vlastta.com, Zona-news.com, Sun Media, Zona-zdrave.com, Travel TV, Community TV, Дестинация.БГ, Actualno.com, Sunrise Music, Globus Media Group, Top Print, телевизия „Черно Море“, Вестник „Черно море“, Bulgariautre.bg, Лов ТВ, Хоби ТВ, IWoman, Darik, Novavarna.net, Център за медиация и обучение на медиатори „Итера“, Строителна компания „Каргон“, Градски транспорт- Варна,  Ансамбли за народни танци, Продуцентски и музикални къщи и много други.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.