Росица Бакалова- Слънчево предание на майсторско плетиво

Веселина Савова, организатор на най-голямото арт-изложение в България:

Здравейте отново на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.
Разбира се, не може да има панаир на занаяти и изкуства във Варна без на него да присъства една от най-слънчевите авторки, майсторка на плетиво- Росица Бакалова. Всяка година освен с нейните прекрасни произведения, тя радва панаира и с изключителната си усмивка.  Предпочитам не аз да говоря, а тя да разказва за себе си . Как всъщност, Роси, започна да плетеш?

Росица Бакалова:

Всичко започна преди повече от 20 години. Това първоначално беше мое хоби, след което се превърна в основно занимание. Желанието ми да претворявам миналото в настоящето и да пресъздавам всичко това да отива в бъдещето, ме кара да се занимавам с това и да творя отново и отново.

Веселина Савова:

Трябва да кажем, че миналата година имаше и две прекрасни момченца с теб на Панаира на занаятите и изкуствата. Твоите близнаци затрудняват ли те да работиш или всъщност допълват целия този творчески хаос?

Росица Бакалова:

По-скоро ме вдъхновяват. Нови идеи, нови гледни точни, ново виждане за някои фигури, за съчетания нови. Нов свят е просто. Така че ще има все повече нови и нови работи, които ще правя и в бъдеще.

Веселина Савова:

Росица всъщност е една от най-добрите авторки в България . Аз съм изкушена да кажа и най-добрата, но за да не обидя някого, казвам една от най-добрите. Искам ми се да ни разкажеш и малко повече за това как предаваш занаята си, защото съм сигурна, че имаш и ученици.

Росица Бакалова:

За съжаление много малко желаещи има и хората, които съм научила до момента са 5 или 6 човека, които сериозно се занимават с плетиво. Но до бизнес не сме стигнали за съжаление. Само аз го правя като бизнес и като хоби. Няколко човека съм научила да плетат подобни на моите неща, но всеки спира в един момент, тъй като много болят ръцете, трудоемко е, трябва много време, търпение и желание за направата на едни такива чорапи. За съжаление няма много желаещи.

Веселина Савова:

Това е тъжно. Но тъй като не искам да е тъжно, ще ви кажа, че на Международния панаир на занаятите и изкуствата Роси винаги се радва на много почитатели и аз съм сигурна, че във Варна ще има нейни ученици, които биха искали точно от нея да се научат и да правят тези прекрасни плетива.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.