Явор Пенев спечели първото място в конкурса „Уникати“

В галерията на Радио Варна, сред творбите на художниците от Международния пленер за изящни изкуства, бяха представени победителите в Конкурса “Уникати“.

Двадесет и четири творби от 18 автора участваха в тазгодишната надпревара за приза на големия конкурс.

Металопластика, рисувана коприна, дървопластика, произведения от художествено обработени кожа и стъкло, художествен текстил и изящна керамика бяха оценявани от международно жури.

Участниците в Международния пленер за изящни изкуства Дъг Стубер-САЩ, Луиза Кала-Румъния, Весела Познер-Германия,Соня Рускоф -Холандия, Жана и Георги Андрееску -Румъния, Куанг Сук – Корея, Марина и Николай Русеви България и Явор Витанов България определиха победителите в Конкурса „Уникати“.

Първо място международното жури отреди за младия художник Явор Пенев с металопластиката му „Пиета“. На второ място бе избрана изящната керамика на Венцислав Марков „Полет“. А трето място грабна библията с миниатюрна дърворезба на Иван Костов.

„Явор Пенев е млад автор, който за първи път участва в нашия конкурс. Аз съм много обнадеждена, когато идват нови творци и то все млади хора. Това показва действително, че изкуството има своето бъдеще”, сподели пред журналисти, Веселина Савова, председател на Асоциация „Булгарика”.

Младият майстор Явор Пенев е учил скулптура във Великотърновския университет. След това в Художествената академия. А там идва и любовта му към малката пластика.

„Това е първото ми участие на Панаира на занаятите и изкуствата. И за мен е изключителна чест, че журито се спря на моята работа и ми гласува първото място. Аз нямах никакво очакване”, коментира Явор Пенев.

Уникалната пластика се нарича „Пиета” и е изработена от бронз и дърво. Авторът сподели, че произведението е създадено в края на миналата година.

„Сътворих я доста бързо, на един дъх. Съвсем спонтанно се случи и не съм я планувал. И може би и затова се усеща вдъхновението”, завърши той.

Младият автор ще получи диплом, плакет от Асоциация „Булгарика”, както и паричната награда от 400 лв. Те ще му бъдат връчени на официална церемония по време на закриването на Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.