Празнуваме Трифон Зарезан, легенда и традиция

По традиция на 14 февруари отбелязваме Трифон Зарезан или Св. Трифон- покровител на виното и лозарите.След промяната в българския календар от стар към нов стил се измести и деня на Свети Трифон (Трифон Зарезан) на 1 февруари, повечето винарни все още го празнуват на старата му дата 14 февруари, Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Празникът „Трифон зарезан“

Първа резитба в деня на Св. мъченик Трифон. През месец февруари започва годишният цикъл на обработка на лозите в Южна Европа. На 14 февруари лозарите от България, Гърция и Сърбия се отправят с мезета и бъклици вино към лозя и градини, за да се помолят за плодородие след дългата зима.Тъй като църковният календар във всичко е ръководел празника и делника на православните народи, гърците измолвали плодородие с молитвата „Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием“*, а българите се молели с думите „Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много…“.

Българите правели символично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари – денят, в който по стар стил бил възспоменаван Св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли „Трифон Зарезан“.

На утринната служба в чест на светия мъченик богомолците се молели в храма за Господното лозе – Църквата, и измолвали Божията благодат да осени всеки Неин член. След богослужбата някои от тях канели свещениците да осветят молитвено бъдещата реколта и да направят първата символична резитба.

В някои населени места това ставало и с литийни шествия с образа на Свети Трифон, възприеман вече от лозарите като техен (и на реколтата им) небесен покровител и гонител на вредителите.След благословиите, поливането с вино, ритуалните игри, песните и хората, всички сядали на обща трапеза върху пешкири на земята. Някои попрекалявали с виното, забравяли молитвите за плодородие и запявали песни.След календарната реформа Църквата чества свети мъченик Трифон 13 дена по-рано (на 1 февруари), но, по разбираеми причини, лозарите продължили да правят ритуалното „зарязване“ на лозите в средата на месеца.

/Pravoslavieto/

11

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.