Почитаме паметта на Свети Теодор Тирон

Според житието на Теодор Тирон великомъченикът бил млад воин от Мала Азия.

По време на гоненията на християните през ІV век император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да ги застави да ядат идоложертвена храна.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Св. Тодор заема важна част от народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и свързаното с нея плодородие.

Според народните представи на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

Традициите повеляват

Младите невести да омесят обреден хляб с формата на кон или подкова. Хлябът се намазва с мед и по него се залепва варена царевица. След това свекървата проверява добре ли е станал и се раздава на близките.

Този ритуал е важен за сближаването между снахите и свекървите и за приемането на младите булки в семейството. От обредния хляб се слага в яслите на конете, да са здрави и да има приплод.

Младите момичета мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, за да са лъскави и здрави косите им като конските гриви, после изливат водата след конете, които поемат към определеното за кушиите място.

За това конните кушии заемат важно място в празненствата на този ден.

Докато жените изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне. Стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли.

След надбягването, на което печели най-бързият, следва награждаването – торба хубав зоб, венец, който момите са изплели и не на последно място – признанието на останалите.

Празничната трапеза включва пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи и варена царевица.

Днес имен ден имат всички, които носят името на Св. Теодор Тирон, както и тези с имена Божидар, Донка, Юлиян, Юлияна.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.