Пластиката „Кирил и Методий“ на Стефан Стефанов спечели първо място в конкурса “Уникати”

Осемнадесет произведения от 11 автора участваха в тазгодишната надпревара за приза на големия конкурс.

Първо място журито отреди за Стефан Стефанов с творбата „Св.Св. Кирил и Методий”. На второ място бе избрано произведението на Вержиния Семирджиан- „Мисъл”, а третото място бе отредено за пластиката от стъкло „Изход”, чийто автор е Борислав Коруджиков.

Председателят на журито Марина Русева сподели, че изборът е бил много труден, тъй като всяка една творба е уникална и отговаря на критериите за високо майсторство.

„Нещата са много различни и всяко от произведенията е уникално. Ние имахме най-трудната задача, а именно да ги класираме на първо, второ и трето място. Все пак мисля, че успяхме да изберем трите най-силни творби.”

„За мен спечелилата първо място творба е един много успешен проект и искрено се надявам да успее да се реализира тук във Варна, тъй като нашият град има нужда от паметник на братята Кирил и Методий.”, коментира пред журналисти Веселина Савова- председател на Асоциация „Булгарика”.

Авторът на проекта, Стефан Стефанов, е директор на Каменоделното училище в с. Кунино. Той участва за първи път на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” , заедно със своите възпитаници.

„За мен е много голямо признание да съм тук, защото град Варна е един от най-значимите български градове. Благодаря ви, че оценихте творбата ми. Тази оценка е много важна за мен, защото това е един вид признание за моето кредо в живота.
Много се надявам каменоделството да се завърне в българското изкуство, защото това е един изключителен занаят.
Още веднъж благодаря на журито за оценката.”, изказа своите благодарности Стефан Стефанов.

Наградените ще получат дипломи от Асоциация „Булгарика”, а за първото място ще има и парична награда в размер на 400 лв. Те ще бъдат връчени на официална церемония по време на закриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.