Петко Петков: „Единствено работата по някоя дърворезба е времето, което има смисъл за мен, защото правя нещо красиво, което хората оценяват.“

Когато посетите Международния панаир на занаятите и изкуствата от 1 до 21 август във Варна, не може да не се спрете до дърворезбаря Петко Петков. Петко е традиционен участник на панаира.
Всеки ден, от сутрин до вечер, той неуморно твори и създава впечатляващи произведения с двете си ръце.
Майсторът завършва Техникум по дървообработване във Варна, със специалност “Вътрешна архитектура и мебелно строителство”.

Любовта към дърворезбата е наследил от баща си, който му помага и до днес.

Майсторът на художествената дърворезба е започнал от нулата, преди 40 години, веднага след излизането му от казармата. Той е самоук, като заявява, че през живота си е гледал малцина автори – дърворезбари как работят.

Твори всеки ден без почивка и споделя, че това за него не е работа, а удоволствие.

„Хубавото се постига с много труд. Докато ходех на кръжок по скулптура, учителят ни казваше, че трябва всеки ден да се работи. Аз така правя. Нямам почивни дни, но това не ми тежи, напротив. Занаятът ме привлича много, между нас има взаимна любов. Работя с голямо удоволствие. Започвам от сутринта до към 14 часа, след това малко си почивам, обичам да се разхождам в Морската градина, а след като се върна, отново се залавям за работа, понякога и до полунощ. Докато работя, забравям абсолютно всичко, толкова съм вглъбен. Изпитвам удоволствие от това, което правя, въпреки че поглъща цялото ми време. Всяко друго време за мен е пропиляно. Единствено работата по някоя дърворезба е времето, което има смисъл за мен, защото правя нещо красиво, което хората оценяват.“, споделя майсторът.

Днес, изключително талантливият творец е разширил производството си максимално. Освен че резбова, Петко Петков рисува картини и икони. Почти във всеки храм във Варна има по нещо, изработено от него.

Любимият стил на майстора е барокът. Той обича симетрията, на която набляга в своите произведения.

Посетителите на най – голямото арт-изложение в България могат да видят много от неговите уникални произведения. 
„Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна е единственото изложение, на което участвам. Тази година за 13-и път. Първите години посещавах панаира без да участвам. Бях се запознал с доста колеги, но изпитвах някакъв страх да демонстрирам работата си пред всички. Сега вече не се притеснявам да показвам изкуството си.“, споделя Петко.
Миналата година самоукият майстор спечели първо място на конкурса „Сувенири“ с нежната дърворезба „Роза“.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.