Първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“

Първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“ край Дряново. Изводът е от проучване на международен екип археолози. 

Миналото лято разкопките в първата у нас благоустроена пещера се натъкнали на следи от разумни същества. Резултатите от ДНК тестовете показали категорично – става дума за хомо сапиенс.

Най-древната находка датира отпреди 46 000 години. Съжителствали са с пещерни мечки, хиени, дори с неандерталци. 

Досега се смяташе, че разумният човек се е появил в Европа за първи път преди 40 000 години в Румъния. 

Откритието е направено под ръководството на френския палеонтолог проф. Жан-Жак Юблен от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Германия. 

„Има открити кости на хора, които са изследвани. Вече се прави и съпоставка на начините, по които са обработвани самите сечива на тези хора и се намират отлики спрямо неандерталците, спрямо предишни епохи“, обясни Николай Карагьозов, зам.- кмет в община Дряново. 

По думите му в пещерата проучвания са правили учени буквално от целия свят – от Австралия, Филипините, Франция, Англия, Португалия, археолози от много държави работели тук. 

Според изследователите разликата от около 8000 години разкрива, че хомо сапиенс са се засекли с неандерталците. Тепърва обаче ще се търсят доказателства за културен и генетичен обмен между тях. 

Пещерата „Бачо Киро“ е отворена за посетители през далечната 1937 г. Първите разкопки там са през 1890 г. 

„Разкопките бяха подновени през 2015 г. от международен екип от археолози. Повечето от тях работят в Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Германия. Именно тяхната дългогодишна работа потвърди съмненията, че първите хомо сапиенс в Европа са живели именно тук“, разказа Николай Карагьозов. 

По думите му новите изследвания са направени по най-модерните технологии. Археолозите са се натъкнали на различни сечива, както и животински и човешки кости. 

„Това е събитие от голяма значение за региона. От утре пещерата ще е отворена за посетители и призовавам всеки, който не е идвал, да дойде и да я види“, каза от своя страна Трифон Панчев, кмет на община Дряново. 

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.