Откриха 26-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”

Морската градина на Варна отново е приютила в прохладните си алеи участниците в най-голямото арт изложение в България – майстори дърворезбари, тъкачи, керамици, майстори на рисувана коприна и стъкло, на кожена пластика и творби от естествени материали, бижутери, скулптори, художници…


Среднощният дъжд сякаш специално за откриването е измил алеите. Свежестта и прохладата на дърветата, шумът и мирисът на близкото море правят разходката сред прекрасните произведения още по-зареждаща с прекрасни емоции.
На Сцена „Раковина” застава Веселина Савова Председател на УС на Асоциация „Булгарика” по чиято идея преди 26 години е стартирал Международния панаир на занаятите и изкуствата.


„Здравейте уважаеми дами и господа, здравейте съмишленици в любовта ни към българските традиции. През тези 26-години много събития се случиха, много световно известни майстори дойдоха тук във Варна, много млади таланти откриха своето призвание отново тук. Създадоха се много прекрасни творби, откриха се големи приятелства. Тъгувахме за майсторите, които загубихме, но направихме всичко да бъдат запомнени. Радвахме на възхитените погледи спиращи се върхи прекрасни творби. Като организатори приемахме високата оценка на световни организации и големи имена в творческите среди. Посрещахме винаги различните трудности хладнокръвно, защото знаехме, че правим това, защото сме длъжни както на нашите майстори, така и на всеки варненец и гост на града,който застане тук сред нас. Благодарим на всички хора, които са ни подкрепяли във времето. Благодарим и на всички вас, които неотлъчно ни следвате през годините.
Времената, в които живеем са много различни от времето, когато започвахме. Времената са предизвикателни, дори жестоки. Но силата и радостта, които дават на всички нас нашите майстори ни зареждат.
Усмихвайте се, радвайте се и черпете сила от красотата на българските занаяти и изкуства.
Откривaм 26-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.”


След тези емоционални думи на Веселина Савова зазвуча химна на България.
А след това по традиция беше изпълнен и химна на Международния панаир на занаятите и изкуствата- „Боянския майстор”.


Тази песен на Лили Иванова възстановена в нейния репертоар за откриването на 10-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата, с нейното съгласие вече е химн на най-голямото арт-изложение в България.


Концертът продължи с прекрасните песни и танци на Ансамбъл „Варна”, който също по десетилетна традиция е участник в открането на красивото изложение.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.