Откриха най-голямото арт изложение в България- Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”

Горещо е. Но във въздуха се носи някакво свежо очакване. Стотици хора се разхождат в алеите в Морската градина. Дошли са по-рано от обявения час за откриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Искат да видят всичко преди откриването. Не знаят, че ще им трябват часове, за да разгледат  картините и пластиките в специално изградената галеия „Къщата на майсторите”. Ширналите се черги омайващи с багри.  Майсторските творби на авторите на кожена пластика, дърворезбарите, които неуморно творят, весело шегувайки се. Прекрасните плъсти, за които има специлно пространство. Художниците, които рисуват в атрактивните си ателиета. Бижутери, от чиито произведения да се главозамаеш. Прекрасни произведения от стъкло и рисувана коприна. Художествен текстил от плетива до майсторски картини от естествени тъкани. Произведения от скъпоценни и полускъпоценни камъни…

Разбират, че този един час преди откриването, който са си отделили, за да разгледат, е напълно недостатъчен. Вече знаят, че ще им трябват часове, за да разгледат всичко. Успокояват се, имат време до 21 август и се забързват към сцената. Още отдалеко виждат  впечатляващата видеостена. Оказва се, че през целия ден на нея се показват снимки от тези двадесет и пет години. Въртят се кадри, на които се виждат творбите на велики майстори, участвали в най-голямото арт изложение в България. Кадри от великолепни спектакли, изложби, конкурси, концерти на големи български изпълнители. Много спомени. Но вместо носталгия се усеща радост.

Мелодичен глас зад кадър разказва историята на Панаира на занаятите и изкуствата, докато тази история продължава да се разказва и на екрана.

На сцената е поканена г-жа Веселина Савова по чиято идея е създаден Международния панаир на занаятите и изкуствата. Тя е и председател на УС на СНЦ”Булгарика”- организатор на това голямо варненско културно събитие.

Веселина Савова:

„Добър вечер уважаеми дами и господа, скъпи приятели на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Всяка година, когато заставам пред вас аз съм изпълнена с радост от това, което ни предстои да преживеем заедно през тези двадесет дни. Преди двадесет и пет години думата, която беше определяща за живота на българските мастори бе „оцеляване”. Тогава обикаляхме цяла България, за да ги намираме в различни градове и села. Издирвахме ги, за да ги доведем тук във Варна. За да ги видят варненци и хилядите гости на нашия град, а те да могат да реализират творбите си. Преди 15 години думата бе „възраждане”.  Тогава българските майстори, вече бяха започали да усещат силата, която носи таланта им. Днес тази дума е „подем”. Хиляди българи вече  намират своята реализация именно чрез българските занаяти и изкуства. Създадоха се много занаятчийски школи, където всеки, които усети трепета в сърцето си, може да се научи. Затова преди две години решихме, че трябва да връчваме ежегодна специална награда  на хората, които са допринесли за съхраняването и развиването на българските занаяти и изкуства.

Първата награда бе връчена през 2019 г на големия майстор-тъкач Веселин Фесчиев, учител и вдъхновител на десетки майстори тъкачи и създател на Варненската тъкаческа школа.

През 2020г. Голямата награда бе връчена на скултора Стефан Стефанов, направил и невъзможното през тези 20 години за запазването и развитието на каменоделството в България. Учител на едни от най-добрите български скулпори.

Кой ще е носителят на Голямата награда за съхраняване и развитие на българските занаяти и изкуства, ще ви кажем на 21-ви август.

А сега ще ви помоля заедно да изпеем най-вдъхновяващата българска песен, която разтърсва сърцето на всеки българин.

Откривам 25-тия Международен панаир на зманаятите и изкуствата „Булгарика”.

На фона на прекрасни кадри от България зазвуча българския химн.

Всички, застанали прави пееха и се радваха на този вълнуващ миг.

Прозвучаха последните акорди последвани от бурни аплодисменти.

Веселина Савова:

„Искам да споделя с вас нещо, което е  много силен момент в историята на панаира. Когато откривахме десетия юбилеен панаир с концерт на Лили Иванова, тя направи към нас изключителен жест. Като подарък, тя ни изненада с песента си  „Боянския майстор”. Това наистина беше голяма изненада за нас, защото се оказа, че тази песен е възстановена в репертоара й специално за нашата годишнина. Днес „Баянският майстор” е химн на Международния панаир на занаятите и изкуствата.”

И отново екрана грейна със снимки на изключителни творби на големи майстори, на фона на изпълнението на валиката Лили Иванова.

Откриването завърши със спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Варна”, който винаги в годините е бил един от най-големите приятели на Международния панаир на занаятите и изкуствата.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.