Откриха най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България

С тържествен концерт- спектакъл, хиляди посетители и усмихнати зрители, бе открит XXI Международен панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика”.

На 01. 08. 2017 г. от 20. 00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина на Варна бе открито най-голямото арт изложение в България- Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Концертът започна с уникално изпълнение на гайдари, които бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

За официалното откриване на сцената бяха поканени Председателя на Асоциация „Булгарика“ и организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата- г-жа Веселина Савова и Зам.- кмета на Община Варна- г-н Коста Базитов.

Веселина Савова:

„Добър вечер, уважаеми дами и господа. Добър вечер, скъпи приятели, които всяка година тук заедно с нас, откривате Mеждународния панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика“. 21 години звучат много сериозно, но аз мисля, че колкото повече години минават, толкова по-красив и желан става Mеждународният панаир на занаятите и изкуствата. През тази година имаме повече от 240 автора.
Тази година ще ви представим цяла школа тъкачи, които са започнали да творят и са се намерили, и са се развили, точно тук, на Панаира на занаятите и изкуствата. Тази година ще ви представим и потомствени майстори, които предават своя занаят- от баща на син, от дядо на внук. Ще видите как всъщност се предават занаятите в България, а най-хубавото е, че това става именно тук, на най-голямото арт-изложение в България.
Няма да бъда многословна, само ще ви кажа, че много усилия коства да се случи всичко това, но аз съм много благодарна на майсторите, които дълги години работят заедно с нас. Благодарна съм и на новите, на младите, които прегръщат тази идея и творят все по-красиво.“

Коста Базитов:

„Уважаема г-жо Савова, скъпи приятели, съграждани, гости на Варна, за мен е изключително удоволствие да видя толкова познати лица сред хората, които са тук, да видя и толкова млади хора, да видя радетелите за българската култура, българската духовност, за съхраняването на българските занаяти. От името на кмета на Община Варна- Иван Портних, искам да поздравя преди всичко инициативата, в лицето на г-жа Савова за това, което тя създава 21 години.
21-ви път се провежда Mеждународният панаир на занаятите и изкуствата. Нещо, което се случва за първи път може да е прецедент, ако се случва за втори- може да е инцидент, но когато нещо се случва за 21-ви път, това е една традиция, която трябва всички да съхраняваме и уважаваме. Все повече стават хората, които идват тук, все повече Варна се превръща в център на защита на традициите, които българския народ притежава.
Искам още веднъж да благодаря на всички присъстващи, на всички участници, да благодаря и на всички, които аплодирате проявите по време на Панаира, не само аплодирате, а участвате активно. Чрез вас това, което ще стане днес и през следващите дни, нека да достигне до много граждани на Варна и гости, да съхраним българските традиции и занаяти. Защото народ, който тачи своята история, който я съхранява, има и своето бъдеще.
Още един път поздравявам организаторите на този Панаир, на този празник на духовността на Варна.“

Организаторите получиха цветя и поздравително писмо от г-н Тодор Балабанов, председател на Общински съвет- Варна.

По традиция прозвуча химна на България. Всички заедно станаха на крака и запяха.

Церемонията продължи с богата артистичната програма на Фолклорен ансамбъл „Варна“.
Концерт- спектакълът завърши с пъстро българско хоро, на което се хвана и публиката.

Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ се провежда от 1 до 21 август.
През следващите дни Варна ще пулсира с ритъма на българското сърце.

Посетителите на Панаира ще могат да се насладят на красивите творби на едни от най-добрите български майстори в художествените занаяти, като дърворезба, художествен текстил, керамика, художествена обработка на стъкло, рисувана коприна, изработка на кукли, ножове, бижута, иконопис, тъкачество и много други.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.