Откриха най-голямото арт изложение в България

С впечатляващ концерт-спектакъл на Деси Добрева и Ансамбъл „Варна“ бе открит 20-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

След кръшен танц на танцьорите от Ансамбъл „Варна“, под силни аплодисменти, на голямата сцена се качиха Иван и Андрей. Още с първите си думи и разменени реплики, те създадоха приповдигнатото настроение на публиката.

„Уважаеми Дами и Господа, днес откриваме най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България. Благодарим на организаторите, че ни поканиха да бъдем част от това събитие и да ви приветстваме с поредното издание на Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.  Организатор на събитието е Асоциация „Булгарика“- Асоциация за съхранение и развитие на българското изкуство.“, с тези думи започнаха представянето двамата водещи.
„Тук, в сърцето на Морската градина, 21 дни ще ви посрещат майстори от всички крайща на България. Те ще ви разкажат за своето изкуство, ще ви покажат с колко любов и труд се изработват техните произведения, ще ви предоставят своите инструменти, за да усетите чувството да създаваш нещо свое. Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи.
                                                                                                                     Но има едно нещо, което ги обединява- желанието да пренесат във времето отколешната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни.“

Тук водещите споделиха за партньорството между Асоциация „Булгарика и БТВ.

Основната мисия на 2ри сезон на “Фермата” , едно от емблематичните реалитита на националната медия е да покаже силната връзка на човека, на българина със земята, с бита, клутурата и традициите. Това е общото, което е обединило двата екипа да работят заедно.

„Ако някога се е умирало за България, сега трябва да живеем за нея. Всеки има своя малка ферма и всеки гради своя малък свят и това го прави истински патриот. Ценностите на „Фермата” са заложени и в слогъна на Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“- „Човек е създаден, за да създава“.

След тези думи на сцената бяха поканени и официалните лица:  Зам.-кмета на Община Варна г-н Коста Базитов, консула на Италия Антонио Таркуинио и Председателката на УС на Асоциация „Булгарика“ Веселина Савова, по чиято идея се реализира панаира.

Първо думата бе дадена на зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов.
„С радост мога да споделя с вас своето усещане за нашия град. Ако някой градове „дишат“, то Варна живее. И усещането за този пулсиращ живот се създава и от такива изложения, като Международния панаир на занаятите и изкуствата Булгарика.“

Коста Базитов прочете поздравителния адрес от имато на Кмета на Варна г-н Иван Портних:
„В богатия летен културен календар на Варна вече  има запазено място този формат, който съхранява, популяризира и съчетава по един уникален начин традиции и съвременни тенденции в областта на художествените занаяти и приложните изкуства! Благодаря на организаторите за устойчивостта, с която организират и провеждат това събитие!“

Поздравителен адрес бе прочетен и от името на Председателя на Общински съвет-Варна г-н Тодор Балабанов:
„Щастливи сме, че в продължение на двадесет дни нашият град ще има възможността да е домакин на толкова талантливи майстори от цялата страна. Майстори, които чрез магията на ръчно изработени експонати не само завладяват сетивата, но и спомагат за отстояване и популяризиране на българските традиции и история. На всички вас, организатори и участници, пожелавам много здраве, неизчерпаема енергия и нови успехи в осъществяване на благородната мисия да разкривате прекрасния свят на занаятчийското изкуство.“

Италианския консул за Варна и Бургас г-н Антония Таркуинио, също поздрави организаторите и участниците, като наблегна на чудесното партньорство между Италианския културен институт и Асоциация „Булгарика“, от който се е родил проекта „Италия-България“ представящ  български и италиански майстори в областта на един много изящен занаят- каменоделството.

Накрая думата бе дадена на г-жа Веселина Савова:
„След толкова хубави и топли думи, след толкова благодарности на всички, които помагат за тази сериозна организация, аз искам да благодаря и на екипа, чрез който се реализира това събитие. На всички хора, които през годините са били с нас, които са участвали с енергията и сърцето си в организацията и които, независимо къде са сега, всяка година на първи август са тук. Искам да благодаря и на всички варненци, чиято любов усещаме.“

След нейните думи: „Откривам 20-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика““, Химнът на България огласи Морската градина.

Присъстващите запяха и този своеобразен хор накара всяко сърце да затупти по-бързо от любов към България.

След официалното откриване продължи концерта с невероятното изпълнение на  танцьорите на Ансамбъл „Варна“.

А Деси Добрева изпълни едни от любимите български песни: Лудо младо, Македонско девойче, Катерино моме, Девойко мари хубава, В рози от мъгла, Детелини, Една българска роза …

Тя покани на сцената децата, които танцуваха пред нея. Танцуващите деца на българската музика, под звуците на перфектния акомпанимент на оркестъра на Ансамбъл „Варна“ и кристалния глас на Деси Добрева създадоха един истински празник в топлата нощ на 1 август.

А когато Деси запя „Рипни калинке“ цялото множество се залюля и кръшното право хоро хвана за ръце много хора.

Снимаха камери, професионални апарати и хиляди мобилни телефони записваха тази радост, за да се запази спомена за този миг.

XX МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА  „БУЛГАРИКА“ се организира от Асоциация „Булгарика“ със съдействието на: Община Варна; BTV; National Geographic България; Център за медиация и обучение на медиатори „Итера“, Строителна компания „Каргон“, Vlastta.com, Ливеа Медиа Груп, Zona-news.com, Zona-zdrave.com, БНТ, Градски транспорт- Варна, Travel TV, Сънрайз мюзик, Телевизия „Черно море“, Топ принт, Nakratko.bg, Dariknews.bg, Bulgariautre.bg, Chernomore.bg, Рекламна агенция „Протема“, Институт по Кулинарни Изкуства към Висше Училище по Мениджмънт, Сатис България, Рекламен център „Рич“.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.