Откриха 22-то издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“

Песента „Боянският майстор” бе обявена за химн на най-голямото арт-изложение в България.

Лиляна Савова, член на Управителния съвет на Асоциация „Булгарика”:

„Уважаеми дами и господа, днес откриваме най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България. Благодарим, че сте част от днешното събитие. Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ през тази година ще се проведе за двадесет и втори път. За тези години във Варна са представени стотици български автори. От тук е тръгнало създаването и развитието на съвременни занаятчийски школи. Организатор на събитието е асоциация „Булгарика“, чиято мисия е съхраняване и развитие на българските занаяти и изкуства.

Панаирът на занаятите и изкуствата се провежда ежегодно от 1 до 21 август в Морската градина на град Варна. Тук ще се срещнете с нашите майстори, които ще ви разкажат своите истории и ще ви покажат изкуството си. В рамките на панаира се реализира богата съпътстваща програма. Сред традиционните проекти, които се реализират всяка година са Конкурс „Сувенири“, Проектите „Да предадеш занаят“, „Открития“ и „Родове“.

Ще помоля на сцената да се качат зам.-кметът Коста Базитов и Веселина Савова- организатор на най-голямото арт изложение в България.“

Коста Базитов:

„22 години минаха от началото на тази инициатива, която постави за своя цел да обедини търсенията на занаятчиите и да възроди нещо, което тук- там в страната ни се появява, но само на определени за това места. Тук, в Морската градина, която приютява търсенията на град Варна, на морячеството, на хората на културата и изкуството, това се случва за 22-ри път. Аз искам да благодаря на г-жа Савова, която инициира тази проява и в тези години я подкрепя безусловно, реализира я, кога с помощ от Общината, кога без помощ. В центъра на града ни, в резултат на тази инициатива, има много посетители, много майстори , които намират пристан и проява на своето творчество. От името на кмета на Варна г-н Портних, искам да поздравя Асоциация „Булгарика“, която реализира тази дейност, всички гости на Панаира, както и всички майстори. В града ни има много инициативи, но аз съм убеден , че самобитността на българските занаяти е в основата на развитието на бъдещето ни. Тази самобитност и тази инициативност са достойни за аплодисменти.

Веселина Савова:

„Аз няма да бъда многословна, защото хубавите думи, които се казаха, за мен са достатъчни. Радвам се, че отново ви виждам, защото има хора между вас, които са били заедно с нас през цялото това време. От тази година ние ще имаме химн на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“. И ако ви попитам коя българска песен подхожда най-много за наш химн, сигурна съм, че вие ще кажете „Боянският майстор“. Тази песен беше възстановена в репертоара на Лили Иванова, когато тя откриваше 10-то издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Тя я възстанови в репертоара си, заради нас, за което съм й много благодарна. Преди два дни, идеята „Боянският майстор“ да стане наш химн, разбира се, трябваше да бъде съгласувана и с нея. За голяма моя радост, тя не просто каза: „Да, пейте я тази песен“, а каза също: „Аз нямам авторските права над нея. Композиторът Александър Йосифов почина, но аз съм сигурна, че той и съпругата му, която държи авторските права, ще се радват тази песен да бъде пята много пъти и тя да открива Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“. Лили Иванова пожела на всички участници щастие и успех. Днес след химна на България ще чуете и химна на Асоциация „Булгарика“.

След нейните думи, по традиция прозвуча химна на България.

Химнът на Асоциация „Булгарика“ бе изпълнен от талантливата варненка Кристалена Стоянова. Тя е само на 13 години, но има ангелски глас и е печелила 40 награди от наши и международни конкурси.

Тържеството продължи с богата артистичната програма на Фолклорен ансамбъл „Варна“.

Многобройната публика се забавлява и пя заедно с талантливите деца, а накрая всички заедно се хванаха на едно пъстро българско хоро.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.