Обявиха победителите в Конкурса за млади автори на Международния панаир на занаятите и изкуствата

В рамките на 20-тия Международен панаир на занятите и изкуствата„Булгарика“ бе открита изложбата на  номинираните в конкурса за млади автори.

Зам.-кметът на Варна г-н Коста Базитов подчерта важността на подобни културни събития за града:
„Благодарение на такъв тип инициативи, Варна заслужи тази привилегия да бъде водеща столица на Европа. За това и наградите, които ще се връчат на тези млади хора са предмостие към участието на Варна за младежка столица на Европа.“

Бяха обявени победителите в конкурса в двете направления:
„Живопис и графика“ и „Склуптура“.

Журито с председател Марина Русева /художник, носител на награда Варна/ определи първото място в конкурса направление „Живопис и графика“ на Омана Кацарска с произведенията й „ Черното куче“, „Катедрала“, „ Островът“, „Персонажи“. Журито бе впечатлено от професионализма в творбите на Омана Кацарска, проявен в такава млада възраст. Творбите й са завършени и безупречни.

Второто място бе присъдено на Васил Иванов с творбата му „ Засвири ми“.

Марина Русева:
„Работите му са изпълнени с такъв цвят и светлина. Това е акрил, доста специфична техника и декоративна, но той е успял да постигне художествен ефект с почти чисти цветове.“ 

Георги Николаев бе номиниран на трето място с произведението му „Аврора“.

Марина Русева:
„Много красиви акварели, много се радваме, че млади автори работят с тази сложна техника. Георги Николаев заслужено взе третото място.“

В направление „ Склуптура“ журито присъди първо място на Филип Филипов за склуптурата му „Паисий“.

Марина Русева:
„Толкова силно излъчване, вътрешно напрежение и присъствие има в тази творба!“

Второ място бе присъдено на Веселина Гекова за кристалните й пластики „Кристален плам“, които впечатлиха журито с пластичността и цветовете си.
Третото място бе за Стефан Коцев за творбата му „ Портрет на Ася“.

Според журито: „Произведението е направено много пластично, деликатно и изящно.“

Наградите на победителите ще бъдат връчени на 21 август при закриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

XX МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА  „БУЛГАРИКА“ се организира от Асоциация „Булгарика“ със съдействието на: Община Варна; BTV; National Geographic България; Център за медиация и обучение на медиатори „Итера“, Строителна компания „Каргон“, Vlastta.com, Ливеа Медиа Груп, Zona-news.com, Zona-zdrave.com, БНТ, Градски транспорт- Варна, Travel TV, Сънрайз мюзик, Телевизия „Черно море“, Топ принт, Nakratko.bg, Dariknews.bg, Bulgariautre.bg, Chernomore.bg, Рекламна агенция „Протема“, Институт по Кулинарни Изкуства към Висше Училище по Мениджмънт, Сатис България, Рекламен център „Рич“.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.