National Geographic BG: Асоциация „Булгарика“ превръща Варна в Лятна столица на изкуствата и занаятите

Иван Луков, председател на Общински съвет – Варна: „Благодарение на Асоциация „Булгарика“ през август Варна се превръща в център на изкуствата и занаятите и от Морска столица е на път да се превърне в Лятната столица на изкуствата в България“.

С тези думи той откри стилната  церемония  при закриването на Международния пленер за изящни изкуства, който е част от програмата на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Благотворителната изложба бе подредена в новото арт-пространство на Варна – Малки римски терми. Старинни артефакти дискретно и ефектно осветени и непосредствено до тях изложени прекрасните творби на художници от пет държави творили във Варна осем дни. Стил и изящество.

Минало, красив миг уловен в настоящето и очакване за вълнуващи срещи в бъдещето.

Вече 19 години Международният панаир на занаятите и изкуствата изгражда във Варна неповторима атмосфера.

Майсторите на изящна керамика, рисувана коприна и стъкло, иконопис и дърворезба, кожена пластика и художествен текстил представят истинския непреходен български талант .

И заедно с тях в специално изградената  галерия „Къщата на майсторите“ се представят художници от много държави дошли във Варна, творили заедно на Пленера за изящни изкуства  и запазили в сърцата си България.

Богата е и конкурсната програма на най-голямото арт-изложение в страната.

27 млади творци взеха участие в Конкурса за млади автори в направления скулптура,  живопис и графика. Варна  събра млади автори, които доказаха, че са талантливи и смели.

Конкурсът за произведения на изкуството „Уникати“ показа 18 автора представили се с високо професионални творби.

Проф. Вячеслав Бабияк, председател на международното жури:

„Всички тези скулптури демонстрират индивидуалността на авторите си, но и обобщават българската душевност.Първата  е силна, национална, съвършена, историческа, втората – деликатна, фина, духовна, просветлена, а третата – класическа, изискана, професионална.“

Третият конкурс  бе конкурсът „Сувенири“.

82 сувенира получават оценката, както на посетителите на панаира, така и на жури от журналисти. 

На 21 август , на закриването на най-голямото арт-изложение в България, освен наградите на победителите в конкурсите, ще бъде връчен и първият приз учреден от Асоциация „Булгарика“ „за принос за съхранение и развитие на българското изкуство“.

Каменоделното училище – Кунино ще получи това високо отличие за уникалния си принос в съхраняването на този древен занаят.

Варна – Лятната столица на изкуствата и занаятите, ще ви очаква отново на 20-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата от 1 до 21 август 2016г.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.