На 10 септември се честват Свети мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора от Витиния

Светите сестри Минодора, Митродора и Нимфодора живеели в края на третия и началото на четвъртия век. Родината им е областта Витиния, в северозападната част на Мала Азия. Те били християнки още от най-ранни години.

Почувствали влечение към съзерцателен живот. Породило се в тях желание да служат на Бога в чистота и девство. Затова напуснали родителския дом, дошли в Никодимия и оттук се отдалечили на един висок пустинен хълм, недалеч от планината Пития, при топлите минерални води. Предали се на труд, пост и молитва. Заради това Бог ги удостоил с дара на чудотворство. Водели при тях болни от различни болести. С гореща молитва те ги изцерявали. Помагали на всички страдащи. Из всички области наоколо се заговорило за тях. Навсякъде станали известни като дивни церителки и помощнички на хората в бедите и неволите им.

При гоненията срещу християните, управителят на Витиня поискал девойките да се отрекат от вярата си, ала те били непоколебими. Разгневеният владетел заповядал да ги подложат на мъчения и страдания, след което да бъдат изгорени. Легендата разказва, че от небето е паднал гръм върху управника и слугите му, а после дъжд угасил огъня. Така, християните прибрали телата на светиците и те били погребани. По-късно там била издигната църква, наречена с техните имена.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.