Милан Стефанов, Надя Манолова и Иван Кашлаков са победителите в Конкурса за млади автори, който се провежда в рамките на 19-я Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”

Надя Манолова, Иван Кашлаков и Милан Стефанов са победителите в двете направления на конкурса „Млади автори”, който се проведе в рамките на XIХ Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

Млади творци от цялата страна на възраст до 35 години взеха участие в конкурса в две направления – „Живопис и графика“ и „Скулптура“.
Имената на класиралите са на първо, второ и трето място бяха обявени днес на пресконференция от журито на конкурса в състав: художниците носители на Награда „Варна“ Марина Русева и Венцислав Марков и Веселина Савова- председател на УС Асоциация „Булгарика”
Веселина Савова: „Тази година Конкурсът за млади автори се проведе по по-различен начин. Беше на два етапа, като в първия се включиха 27 млади творци от цялата страна. До втори етап журито допусна 16 от тях, чиито творби бяха разположени в Галерия „Къщата на майсторите”, която е изградена в рамките на Панаира на занаятите и изкуствата „Булгарика”. За първи път го правим така, защото искахме повече хора да видят таланта на тези млади автори. И действително стотици хора посетиха галерията.”
В направление „Скулптура” първото място журито отреди на Милан Стефанов и мраморна му скулптура „Българска девойка-Портрет на Юлия“. Скулптурата „Торс” на Милан бе класирана на второ място в същото направление, а на трето е Стефан Коцев с произведението си „Философът”.
Венцислав Марков: „Мисля, че произведенията, които избрахме говорят сами за себе си. За да създадеш нещо толкова уникално и красиво са нужни много качества, нужна е точна ръка, нужен е майсторлък, не само идея. Малко са творците днес, които могат да създадат подобна изящна реалистична творба. Заслужено тази творба на Милан Стефанов е на първо място.“
Тази година първото място в направление „Живопис и графика” си разделиха Надя Манолова с графиката си „Утро” и Иван Кашлаков с произведението си „Артистичен хаос”. Второ място журито отреди на Георги Николаев, а трета стана Яна Kупенова /Аменун.
Аргументите на журито представи Марина Русева: „Изключително професионални и сериозни творби, които избрахме единодушно. Авторът на графиката Надя Манолова е успяла да пресъздаде изключителна емоция в този портрет. Това в днешно време почти липсва в изкуството. А „Артистичен хаос” на Иван Кашлаков ни впечатли с това, че художникът е създал от нищо – нещо, сякаш на един дъх и в същото време много професионално ни вкарва в неговия свят.”
Веселина Савова: „Убедена съм, че младите автори, които участваха тази година в Конкурса за млади автори ще имат своята реализация, тъй като доказаха, че нивото, с което са представени е много добро.“
Победителят в направление „Скулптура” Милан Стефанов развълнувано сподели:
„Благодаря на уважаемото жури, че уважиха и харесаха творбите ми.“
Младият автор сподели, че скулптурата, с която спечели първо място се казва „Българската девойка/ Портрет на Юлия”, защото момичето, което е изобразил е неговата съпруга Юлия.
„Интересното е, че тя е басарабска българка, а както знаете басарабските българи са преселници още от времето на турското робство. Те са съхранили в себе си и традиции, и качества, които може да се каже, че днешните българи са изгубили. Точно това исках да пресъздам в тази творба.”, разказа Милан Стефанов.
„Да спечели подобен конкурс е чест за всеки участник. Радвам се, че реалистичния ми стил на работа е оценен. Това ме вдъхновява.“ На победителите в конкурса ще бъдат връчени дипломи, плакети и парични награди на закриването на най-голямото арт-изложение в България на 21 август.

Автор: Надежда Георгиева

Източник: vlastta.com

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.