Международно жури избра победителите в Конкурса „Уникати“

На пресконференция в Арт-салона на Радио Варна бяха представени победителите в Конкурса „Уникати”, който се организира в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

17 автора участваха в тазгодишната надпревара за приза на големия конкурс, като до втори етап бяха допуснати 8 произведения.

Тази година жури бяха участници от  Международния пленер за изящни изкуства  Проф. Вячеслав Бабияк от Университета по изкуствата в Санкт Петербург, член на Общорусийската асоциация на изкуствоведите, както и член на съюза на художниците на Руската федерация; Сергей Бендер – художник и архитект, завършил Архитектурна академия, от 1990 година работи и твори в Лондон; Георги Андрееску от Галац, Румъния, главен сценограф и музеограф на Галац и член на Съюза на художниците пластици на Румъния.

На първо място журито класира скулптурата „Ботев” на Стефан Стефанов, на второ място – дървената пластиката „Кръст“ на Иван Костов, а на трето място е творбата на Милан Стефанов „Българска девойка”, която спечели и първо място в конкурса за млади автори направление „скулптура“.

Веселина Савова, организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата и председател на УС на Асоциация „Булгарика“ откри пресконференцията, като представи международното жури:
„Едно от големите събития в програмата на панаира е Международният пленер за изящни изкуства, който се провежда в момента. Радвам се, че художници с голямо международно признание,участници в пленера, приеха да са жури на конкурса „Уникати“.“

Проф. Бабияк, председател на международното жури:
„Нашето мнение е единодушно. Защо определихме такава класация? На първо място класирахме скулптурата „Ботев“ на Стефан Стефанов, оценявайки по професионализъм, художествена изработка и художествен образ. Образ на голяма историческа личност на България. От една страна е известен, като личност, като характер, от друга страна точно това е основен проблем. Скулптурата живее в едно въздушно пространство с човека. Тя диша, заедно с човека, с майстора или зрителя. Направена е професионално и образът е динамичен и въздействащ.
Кръстът на Иван Костов, който спечели второ място е също много добра пластика. Тя е много фина, деликатна. Това е кръст, образ на вярата, на духовността на България. Много интересна и трудна изработка, оригинална.
Третата скулптура на Милан Стефанов, е повече академична. Много добре изработена. Може би е на трето място само за това, че младият майстор е полирал прекалено мрамора. Може би, ако мраморът бе запазил своята повърхност, би изглеждала по-силна. Блясъкът пречи малко на възприятието.
Всички тези скулптури демонстрират индивидуалността на авторите си, но и обобщават българската душевност.
Първата  е силна, национална, съвършена, историческа, втората – деликатна, фина, духовна, просветлена, а третата – класическа, изискана, професионална.“

Сергей Бендер:
„За творбите, класирани на първо, второ и трето място мога да кажа, че са изработени много професионално, те са едни уникати, които заслужават да бъдат високо оценени.  Класираната на първо място скулптура е оригинална и професионална. Дървената пластика има важно значение, кръстът е символ за всички християни. Има едно послание както за възрастните, така и за младите да следват този път. Искам да благодаря на организаторите на това голямо, значимо, културно събитие и по-специално на Веселина и Лиляна Савови. Благодаря и на майсторите, които се включиха в този конкурс, защото всички те притежават уникален талант и аз им пожелавам много успех.”

Веселина Савова:
„Оценката, която международното жури даде за тези творби за мен е от изключително значение. Това е едно  признание за нашите автори от творци със световна величина. Тук е моментът да обявя, че Асоциация „Булгарика” учредява награда, която тази година ще се връчи за първи път. Училището по каменоделство в с. Кунино, чиито възпитаници са творците класирани на първо и трето място, е институция, която трябва да бъде наградена за съхраняването и развитието на българското изкуство, в частност на този труден занаят.“

Стефан Стефанов, победител в конкурса „Уникати“:
„Избрах да пресъздам образа на Ботев, защото той винаги е бил предизвикателство, не само като личност, но и за всеки творец и художник. Ботев е една вечна тема, която е неизчерпаема. Творбата е изработена от русенски варовик. Работи се със замах. Както има една дума – съкращаваш разстоянието между ума, окото, сърцето и ръката.
Искам да благодаря на организаторите.
Този конкурс е едно откритие. За мен това е уникално събитие, което вдъхновява творците. Благодаря много за наградата.“

Проф. Бабияк закри пресконференцията с думите:
„Много поздрави на българските творци, на художниците, които работят върху много важни теми, които сближават хората от различни страни. Желаем ви успех!”

Победителите ще получат дипломи от Асоциация „Булгарика”, а за победителя ще има и парична награда.

Авторите ще бъдат наградени на официалната  церемония на закриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” на 21 август от 20:00 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина на Варна.

Автор: Надежда Георгиева

Източник: vlastta.com

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.