Международният пленер за изящни изкуства „Булгарика“ бе закрит със стилна церемония

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Международният пленер за изящни изкуства „Булгарика” бе закрит с благотворителна изложба, в полза на млади таланти в техните усилия да съхранят  българските изкуства и занаяти.

Официалната церемония се състоя  в Малки римски терми – новото прекрасно арт-пространство във Варна. Сред древните старини, ефектно осветени и представени, творбите създадени на пленера, сякаш свързваха миналото и го вписваха в настоящето.

Специални гости бяха Иван Луков- Председател на Общински съвет- Варна и Антония Йовчева- директор на Дирекция „Култура и духовно развитие”.

Иван Луков поздрави художниците и всички гости:
„Първо искам да споделя своята радост, че Варна е домакин на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” за 19-ти път, както и на Международния пленер за изящни изкуства. Благодарение на Асоциация „Булгарика” през август Варна се превръща в център на изкуствата и занаятите и от Морска столица е на път да се превърне в Лятната столица на изкуствата в България“.
Нека да продължаваме в този дух и пожелавам „Булгарика” догодина за юбилеен път да стане домакин на едно такова прекрасно мероприятие, където се срещат творци от цял свят.
Благодаря на организаторите и до нови срещи, да сме живи и здрави догодина отново да бъдем заедно.”

Антония Йовчева:
„За мен е удоволствие, да сме тази вечер тук, с „Булгарика”, с нейните организатори, в лицето на г-жа Веселина Савова и Лиляна Савова, с художниците и с всички гости на това прекрасно, ново, очертаващо се като емблема място Малки римски терми. Заедно сме, за да съберем нашите емоции, по повод финала на едно великолепно събитие, а именно Международния пленер на изящни изкуства- едно от най-силните модули в програмата  на Панаира на занаятите и изкуствата „Булгарика”. Изпитах огромно удоволствие от думите на г-н Луков, който каза, че Варна се превръща в една лятна столица на изкуството в България. Ще добавя, че преди 4 години, когато беше първото издание на този международен живописен пленер, той се случи със съдействието на г-н Иван Портних, който днес е кмет на Варна.
Позволявам си да кажа, че такива важни културни събития ще бъдат подкрепяни от местната власт  чрез общински фонд „Култура”.
Това е най-силният артистичен пленер до този момент, в който се включиха изключителни и много талантливи художници от различни държави. Радвам се, че Веси Савова ги е приобщила към нашия град и се надявам да носят артистичните послания на Варна по света, в своите страни.
Щастлива съм и от факта, че успях да свържа двама души г-жа Савова и г-н Антонио Таркуинио, който е почетен консул на Италия за Варна и Бургас. От тяхната среща се случи нещо прекрасно. Мисля, че догодина в следващото 20-то юбилейно издание на панаира, това сътрудничество ще бъде развито в още по-голяма степен.
Бъдете здрави и продължавайте!”

Веселина Савова благодари на спонсорите на  панаира – Център за медиация „Итера“ и Строителна компания „Каргон“. Тя изказа своите благодарности за съдействието на Община Варна и на медийните партньори на това крупно събитие, както и на Чавдар Трифонов за неговото съдействие Пленера за изящни изкуства да се състои в хотел „Арабела“.

Веселина Савова и Иван Луков връчиха на художниците сертификати за членство в Арт клуб „Булгарика”, тъй като всички участници в пленера стават членове на международния арт клуб.
По традиция художниците- участници в пленера получават символични подаръци изработени от български майстор. Тази година всеки от тях получи красив керамичен чан.

Веселина Савова:
„Всички знаете какво означава чана за нас българите. В историята на България с чан се е отбелязвало раждането на дете, с чан са се свиквали за отпор, когато е трябва да воюват, с чан са погребвали своите  близки, с чан са отбелязвали сватбите и кръщенетата. Така че чанът има една символика, която трябва да продължаваме. Неслучайно избрахме керамичен чан, защото това от една страна е символ, а от друга – се иска изключително голям майсторлък, за да се направи чан от керамика, който да звъни. Всеки художник ще си отиде в своята държава с този сувенир, за да си спомня за България.”

Всички гости , художниците и организаторите си казаха „наздраве” с чаша хубаво вино и си пожелаха успех, както на тази изложба, така и на следващия пети юбилеен пленер на 20-тия юбилеен Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Приятната вечер продължи с коктейл и хубава музика.

Източник: vlastta.com