Международният пленер за изящни изкуства „Булгарика“ бе закрит със стилна церемония

Международният пленер за изящни изкуства „Булгарика” бе закрит с благотворителна изложба, в полза на млади таланти в техните усилия да съхранят  българските изкуства и занаяти.

Официалната церемония се състоя  в Малки римски терми – новото прекрасно арт-пространство във Варна. Сред древните старини, ефектно осветени и представени, творбите създадени на пленера, сякаш свързваха миналото и го вписваха в настоящето.

Специални гости бяха Иван Луков- Председател на Общински съвет- Варна и Антония Йовчева- директор на Дирекция „Култура и духовно развитие”.

Иван Луков поздрави художниците и всички гости:
„Първо искам да споделя своята радост, че Варна е домакин на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” за 19-ти път, както и на Международния пленер за изящни изкуства. Благодарение на Асоциация „Булгарика” през август Варна се превръща в център на изкуствата и занаятите и от Морска столица е на път да се превърне в Лятната столица на изкуствата в България“.
Нека да продължаваме в този дух и пожелавам „Булгарика” догодина за юбилеен път да стане домакин на едно такова прекрасно мероприятие, където се срещат творци от цял свят.
Благодаря на организаторите и до нови срещи, да сме живи и здрави догодина отново да бъдем заедно.”

Антония Йовчева:
„За мен е удоволствие, да сме тази вечер тук, с „Булгарика”, с нейните организатори, в лицето на г-жа Веселина Савова и Лиляна Савова, с художниците и с всички гости на това прекрасно, ново, очертаващо се като емблема място Малки римски терми. Заедно сме, за да съберем нашите емоции, по повод финала на едно великолепно събитие, а именно Международния пленер на изящни изкуства- едно от най-силните модули в програмата  на Панаира на занаятите и изкуствата „Булгарика”. Изпитах огромно удоволствие от думите на г-н Луков, който каза, че Варна се превръща в една лятна столица на изкуството в България. Ще добавя, че преди 4 години, когато беше първото издание на този международен живописен пленер, той се случи със съдействието на г-н Иван Портних, който днес е кмет на Варна.
Позволявам си да кажа, че такива важни културни събития ще бъдат подкрепяни от местната власт  чрез общински фонд „Култура”.
Това е най-силният артистичен пленер до този момент, в който се включиха изключителни и много талантливи художници от различни държави. Радвам се, че Веси Савова ги е приобщила към нашия град и се надявам да носят артистичните послания на Варна по света, в своите страни.
Щастлива съм и от факта, че успях да свържа двама души г-жа Савова и г-н Антонио Таркуинио, който е почетен консул на Италия за Варна и Бургас. От тяхната среща се случи нещо прекрасно. Мисля, че догодина в следващото 20-то юбилейно издание на панаира, това сътрудничество ще бъде развито в още по-голяма степен.
Бъдете здрави и продължавайте!”

Веселина Савова благодари на спонсорите на  панаира – Център за медиация „Итера“ и Строителна компания „Каргон“. Тя изказа своите благодарности за съдействието на Община Варна и на медийните партньори на това крупно събитие, както и на Чавдар Трифонов за неговото съдействие Пленера за изящни изкуства да се състои в хотел „Арабела“.

Веселина Савова и Иван Луков връчиха на художниците сертификати за членство в Арт клуб „Булгарика”, тъй като всички участници в пленера стават членове на международния арт клуб.
По традиция художниците- участници в пленера получават символични подаръци изработени от български майстор. Тази година всеки от тях получи красив керамичен чан.

Веселина Савова:
„Всички знаете какво означава чана за нас българите. В историята на България с чан се е отбелязвало раждането на дете, с чан са се свиквали за отпор, когато е трябва да воюват, с чан са погребвали своите  близки, с чан са отбелязвали сватбите и кръщенетата. Така че чанът има една символика, която трябва да продължаваме. Неслучайно избрахме керамичен чан, защото това от една страна е символ, а от друга – се иска изключително голям майсторлък, за да се направи чан от керамика, който да звъни. Всеки художник ще си отиде в своята държава с този сувенир, за да си спомня за България.”

Всички гости , художниците и организаторите си казаха „наздраве” с чаша хубаво вино и си пожелаха успех, както на тази изложба, така и на следващия пети юбилеен пленер на 20-тия юбилеен Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Приятната вечер продължи с коктейл и хубава музика.

Източник: vlastta.com

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.