Тържествено бе открита блгатворителната изложба на Международния пленер на изящните изкуства – Варна’2012

След десетдневна работа художниците – участници в първото издание на Международния пленер на изящните изкуства – Варна’2012, представиха своите творби на специална благотворителна изложба.

Платната могат да се видят в галерията на Радио Варна до 21 август. Тогава приключва и Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”, в рамките на който се провежда пленерът.

Председателката на Асоциацията за развитие и съхранение на българското изкуство „Булгарика” Веселина Савова откри изложбата искрено развълнувана:
„Щастлива съм, че тук във Варна твориха художници от седем държави на три континента и резултатът е, както виждате, прекрасен”, каза тя.

Приходите събрани от продажбата на картините ще бъдат внесени в благотворителен фонд в подкрепа на Цветелина Вълкова.

„Най-важното, което трябва да съобщя е каква е благотворителната ни кауза. Приходите от тази изложба са за Цветелина Вълкова. Тя е била шампионка по аеробика, но за съжаление след инцидент сега е на инвалидна количка. Всъщност нашата кауза е да помогнем на Цвети отново да танцува. Цените, които са на тези прекрасни картини са много по-ниски от действителната им стойност.Да притежават произведение от тези световни автори, би трябвало да е удоволствие за ценителите. Надявам се, така ще стимулираме повече хора да купят тези произведения и приходите на тази изложба, заедно с приходите от концерта на Розалия Богданова от 17 август, вярвам, че ще помогнат на Цвети в нейната борба”, информира още Веселина Савова.

В изложбата са включени произведения на изявени художници от Русия, Франция,Румъния, Словения, Корея, САЩ и България. Всички творби са вдъхновени от красотите на Варна и по-специално околностите на Гранд хотел Варна, който е партньор на Асоциация „Булгарика” в организацията на пленера.

На участниците бяха връчени сертификати от името на Асоциацията „Булгарика”, а след обща снимка участници и гости бяха поканени на скромен коктейл.

Преводът на английски, руски и френски помагаше в общуването на художниците с техните почитатели, които в тази вечер бяха много.

Луиза Кала /Румъния/ сподели, че е ходила на десетки пленери в цял свят, организирала е такива, но това, което е видяла във Варна дълбоко я е впечатлило.
„У нас в Румъния нещата не могат да се случат по този начин. Срещите, които ни бяха осигурени тук на толкова високо ниво, показват че отношението към културата в България може да ни бъде за пример.“

Наталия Захарова/Русия/ благодари на организаторите с думите:
„От първия ден сме свидетели на толкова топли взаимоотношения, че вече ми е малко тъжно, че се разделяме.“

Професор Бабияк/Русия/ на почти перфектен български каза:
„Много пъти съм идвал в България и винаги ми е било приятно. Но този пленер е с висока класа, която говори за световно ниво.“

Дъглас Стубер/САЩ/ прегърнал Веселина и Лиляна Савови,усмихнато говореше на присъстващите:
„България е прекрасна, храната ви е толкова вкусна, че ми се иска да остана тук да живея. Но това, което тези две момичета организираха за нас е превъзходно. Надявам се, че и нашите картини ще ги радват така, както ние се радваме, че участвахме в този пленер.“

Ирина Карпузанова

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.