Уникални макети на възрожденски къщи заплениха посетителите на изложбата на Мария Желева

Красивата млада авторка говори за тях вдъхновено.

От къде идва любовта Ви към възрожденските къщи и как Ви хрумна идеята да изработвате техни макети?

Мария Желева:

Идеята ми хрумна съвсем случайно и всичко започна като на шега, без изобщо да предполагам, че мога да правя подобни неща.

Вдъхновението ми дойде от любовта към планината и българското автентично село. Въпреки че съм от Варна, мястото, което ме кара да се чувствам у дома си е Габровския балкан и околностите. Може би и от там идва любовта ми към възрожденските къщи, която датира от много ранните ми години, докато пътувахме със семейството ми из цяла България.

Изработката на първия ми макет бе преди 4 години. Той се получи доста сполучлив и реших да продължа да създам по един представител на всички архитектурни типове възрожденски къщи у нас.

Така след третата къща вече знаех, че мога да направя възрожденски къщи от всички региони на България.

Колко време отнема пресъздаването на една възрожденска къща?

Мария Желева:

Средният период от време, който отделям за изработването на всяка къща е 2-4 месеца. За най- малките от тях ми е необходим минимум един месец.
А откъде намирате материалите?

Мария Желева:

Търся материалите си сред природата. Обикновено това са клони на дървета, лозови пръчки. Използвам също и камъни, които оформям с тесла.

Какво послание бихте искали да предадете на хората чрез творбите си?

Мария Желева:

Всичко българско трябва да се пази и почита, защото България има свое наследство, с което трябва да се гордеем. Има много хора, които ме огорчават, като кажат : „Какво ми е дала България? Не виждам смисъл в България.” Това са много тежки думи.

А какво бихте казала на тези хора, които говорят по този начин и не оценяват българското богатство?

Мария Желева:

Аз мога да го кажа от гледна точка на човек, който освен лошото, е видял и другата страна на България, т.е. това, което истински представлява тя и понеже ходя навсякъде из родината ни, с чиста съвест бих казала, че България е рай.

Ако съществува рая, той вероятно ще е накъде тук.

Ние си имаме всичко. Проблемът е, че всеки с песимизма и бездействието си, може само да обяснява колко са зле нещата без да направи нещо за България, за да промени това.

Хората не ценят това, което имат. Ето например, масово се изсичат гори – едно от най-големите ни богатства. И след 50 години децата ни ще виждат една пустиня, а не тази България, която сме познавали преди години.

Затова нека се замислим и да пазим родината ни или поне да не я разрушаваме.

Коя е най-старата възрожденска къща, на която сте изработили умалено копие?

Мария Желева:

Очаквах най-старата къща да е някъде от Стара планина или Родопите, но се оказа, че е от Созопол. Хората, с които разговарях, които живеят там в момента, твърдяха, че това е една 300-годишна къща. Тя е представител на Черноморската архитектура, като към нея може да се каже, че влиза и Варненският тип, който имаме в момента.

Има ли други къщи, които искате да пресъздадете?

Мария Желева:
Разбира се. Искам ми се да пресъздам и съхраня още много къщи – исторически, културни и архитектурни паметници, някои от които са застрашени от изчезване.

Имам идея да направя една Пловдивска къща, въпреки че отначало доста се колебаех. Това, което се получи след първата пресъздадена къща и се трансформира в цяла колекция беше породено от тази моя страст към планината и българското село, защото то си има своята магия. Пловдивската възрожденска къща е доста голяма, пищна, красива, богата, но има повече градско излъчване и се отдалечава от първоначалната идея. Но скоро попаднах на статии, които приех доста трудно, за пловдивски къщи, архитектурни паметници на културата, които са оставени от институциите да бъдат съборени. Идеята ми е да направя макети на някои от тези къщи, така че те да се запазят, дори и в умален вид и да могат да се видят от повече хора.

Имам амбицията да направя макети на къщи от Ловеч, Сливен, Боженци, Смолян, Широка лъка, Троян, Калофер, както и на къщи от цели архитектурни комплекси, като този в град Елена.

Иска ми се да изработя макети на повече къщи, които тънат в разруха, но имат уникална архитектура, както и на такива, които вече не съществуват.

А ще имаме ли възможност да видим в изложбата Ви макет и на Варненска възрожденска къща?

Мария Желева:
Да, имам такава идея, но работата там ще е доста трудна, тъй като това, което искам да направя вече не съществува. Това са старите варненски къщи, които не са запазени. Идеята е да може да се възстанови една такава къща от снимки, от картини, за да видят варненци, както и гостите на града как са изглеждали старите къщи.

В момента дори търсим място в града, зала, където всички макети да бъдат изложени за постоянно. Идеята е да могат да се видят от колкото се може повече хора не само от България, но и от чужбина. Така всеки ще може да се запознае с разновидностите на възрожденската къща на едно място.

Провеждате анкета сред посетителите на изложбата. За какво е тя?

Мария Желева:

Ще участвам в Конкурса „Уникати“, който се провежда по време на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ през месец август. Регламентът допуска всеки автор да участва с до три свои произведения. И реших чрез една импровизирана анкета по време на настоящата изложба, да определя с кои къщи да участвам. Получи се наистина любопитна класация. А най-хубавото е, че и моето лично вътрешно усещане бе, че точно с тези къщи трябва да участвам. Всички ги обичам, но за конкурса трябва да съм убедена, че наистина това са най-добрите.

С кои къщи ще участвате?

Мария Желева:

Родопската, Банската и Тетевенската възрожденски къщи.

Те наистина са впечатляващи! Пожелавам Ви успех.

Разговаря: Надежда Георгиева

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.