Кавал от еленски рог на Георги Димов от гр.Шумен спечели Конкурса „Сувенири” на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”

Днес в Арт салона на Радио „Варна” бяха обявени победителите в Конкурс „Сувенири“, организиран в рамките на ХХII Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Веселина Савова, организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата:

„Здравейте приятели на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“. Радвам се, че днес на 23-я рожден ден на Конкурс“Сувенири“ журналистите на Варна ще изберат най-добрия сувенир. Логичният въпрос е защо е 22-ри Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, а конкурсът е двадесет и трети. Първото, което направихме преди много години беше Конкурс „Сувенири“, а след това се роди идеята да прерасне в Панаир на занаятите и изкуствата. По време на тазгодишното изложение общо 84 авторски произведения бяха изложени в специално изградена сувенирна палата, разположена до Галерията „Къщата на майсторите“. Тук пред вас сме изложили петнадесетте сувенира, които гражданите на Варна и гости на Панаира номинираха. От всичките 84 сувенира имаше много, които заслужаваха да достигнат до втория етап на конкурса, но в крайна сметка гласуването на посетителите определи тези петнадесет.“

Авторите на номинираните произведения са:

Михаил Аврамов от Варна, Детелина Димитрова от Девня, Георги Димов от Шумен, Тодор Танев от Варна, Румяна Рангелова от Варна, Ралица Йовчева от Троян, Йордан Григоров от София, Студио „Коруджикови“ от София, Веса Вълова от София, Миглена Ангелова и Петко Петков от Варна и Оксана Олеговна от Русия.

Веселина Савова преброи гласовете на журналистите, фоторепортерите и операторите, които определиха призовата тройка.

Кавал, изработен от еленски рог, дело на Георги Колев Димов, грабна приза за най-атрактивен сувенир.

На второ място журналистите класираха красива кукла „Мария с народна северняшка носия“, чийто автор е Детелина Димитрова от Девня. Третото място бе за Дървено пано „Жена с менци“, изработено от Тодор Танев от град Варна.

Победителят Георги Колев Димов каза няколко думи за себе си пред журналистите:

„Занимавам се от три години с изработка на музикални инструменти, като изработвам гайди и кавали. Също така съм музикант и свиря на кавал в ансамбъл „Мадара“ в град Шумен. Този кавал от еленски рог е изцяло моя изработка. В Конкурса „Сувенири“ реших да участвам с по-различен инструмент.“

Победителят демонстрира пред гостите и журналистите как се свири на кавала, изработен от еленски рог.

Авторите на отличените произведения в Конкурс „Сувенири“ ще получат грамоти за участие, а класиралият се на първо място – парична награда в размер на 150 евро.

Те ще бъдат наградени на официалното закриване на 22-я Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” на 21 август от 20.00 ч. на сцена „Раковина” .

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.