Посветиха изложбата-живопис „Полъх от Варна“ на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата.

Днес бе открита изложба-живопис „Полъх от Варна” организирана от Асоциация „Булгарика“ и Агенция за социално развитие „Вижън”. Организирана в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата, изложбата включва в себе си творби на участници от Творческа къща „Вижън Арт“, като са включени 12 автора и 30 творби. Провежда се и конкурс, чиито награди са откупки на творбите.

Във фоайето на Фестивален и конгресен център бяха изложени и творби на професионални художници, партньори на творческата къща от гр. Варна.

Организаторите споделиха, че тази година инициативата е посветена, както по традиция на деня на Варна, така и на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата – 2019 г.

Прави впечатление, че сред имената, редом с постоянните, редовни автори, работещи в Творческа къща „Вижън Арт“, стоят имената на известни варненски художници, като Паруш Парушев, Веселин Смоков, Виолета Бойчева и др.

Младен Костадинов:

„Тази година в конкурса се включиха автори не само от Варна, но и от други градове. Конкурсът е насочен към творци с увреждания. Но не това е най-важното, ние не делим хората на категории. И затова решихме в този конкурс да има известни творци и така всички ще се почувстват значими и достойни творци”

С тъга, Костадинов припомни за загубата на художника Милан Иванов:

„Той помагаше на агенция „Вижън” в клуб „Живопис”. Също така сме изложили негова творба и Виолета Бойчева е нарисувала картина, която се казва „В памет на Милан””, завърши той.

Председателят на агенцията, Георги Георгиев сподели пред публиката, че творците на „Вижън-арт” стават все повече и по-можещи.

„Тези дни четох изказване на нашия интелектуалец Георги Марков. Той казва: „Човечеството не се дели на различни, то се дели на можещи и неможещи. Няма друго разделение. И в този смисъл, предстоящата изложбата е един знак, че сътрудниците, колегите, работещите в Агенция за социално развитие „Вижън”, творците са от можещата част на нашия град, на нашето човечество”.

Председателят на асоциация „Булгарика” Веселина Савова:

„Този конкурс ще даде стимул и оценка на автори, които оттук нататък ще срещаме в големи, сборни изложби наред с много варненски творци. Успех! Винаги ще бъдем до вас при реализирането на подобни прояви”.

Конкурсът бе спечелен от Паруш Парушев. Второто място грабна Виолета Бойчева, с картина посветена на нейният учител Милан Иванов. Трето място място бе за Татяна Ганева. Всички останали участници получиха сертификати за участие.

Победителят Паруш Парушев пожела дълголетие на гостите и много усмивки.

Изложените картини могат да се видят от варненци и гостите на гр.Варна от 14-ти до 24-ти август във Фестивален и конгресен център Варна.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.