Избран с любов

Резултатите от любопитна анкета обявяваме днес от Асоциация „Булгарика”.
Решихме в навечерието на 26–тия Панаир на занаятите и изкуствата да зададем един въпрос на майсторите, които са представени на най-голямото арт изложение в България.


Въпросът бе: „Защо избра точно това изкуство/занаят?”
Удивително е единодушието на различните автори.
Около 30% от запитаните отговарят, че поемат щафетата от своите родители. Израстнали са с този занаят, учили са и сега продължават традицията на семейството си. И винаги се споменава „любов към занаята”.
Над 70% от запитаните отговарят: „Той ме избра.”


Дали въпросът е към дърворезбари, керамици, майстори на рисувана коприна и стъкло, иконописци или живописци, отговорът е винаги един и същ.
Керамикът е омагьосан от глината, дърворезбарят от дървото, майсторите на художествен текстил – от нишките, които се превръщат в произведения на изкуството, художникът от пластичността на маслото или експресивността на акрила, скулпторът от силата и изяществото на камъка, майсторите на кожена пластика – от гъвкавостта на кожата, майсторите на произведения от стъкло от изяществото на този материал на светлината.


100% от запитаните дават ясно да се разбере, че творбите им се раждат от любовта между материала, който ги пленява и ръцете, с които го усещат. И винаги е намесено сърцето.
Затова не ги плашат трудностите, не ги притесняват безсънните нощи. Защото са щастливи с това, което правят. И чрез своите произведения пръскат искри любов. Зареждат с тази любов душите на хората, които стават притежатели на творбите им.
Тази импровизирана анкета ни даде отговора на един голям въпрос. Как се откриват занаятът и майсторът?


И отговорът е библейски. С любов!

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.