Йордан Григоров: Технологията, с която работя повече от двадесет години се нарича „цветно кракле“, а материалът е фин порцелан с покритие от злато, платина, лустри, оцветители и глазури. Това е най-сложната техника в порцелановото изкуство

Интервю с Йордан Григоров- майстор на едни от най – изящните произведения от керамика и порцелан, и традиционен участник в Панаира на занаятите и изкуствата „Булгарика“

Разкажи ни как откри призванието си?

Йордан Григоров:

Роден съм в София. Завършил съм Техникум по керамика. От 1991г. съм член на Съюза на художниците в България /СБХ/ в секция керамика и дизайн. С порцелан се занимавам от 1990, а с керамика- много преди това. Започнах през 1979 година, когато приключих всичките си други странствания, търсения в работите и започнах да се занимавам само с това, което правя до днес и развивам идеите си. Първоначално човек тръгва да търси себе си, за да се намери и да се реализира, а именно собствения почерк. Той се изгражда с годините, с мирогледа.
Участвал съм в множество национални и международни керамични изложби и биеналета.
В момента предпочитам да работя с порцелан, като задължително внасям във всяка една от творбите си уникална символика, характерна и типична за самия предмет на изкуството.

Ти си дългогодишен участник на Панаира на занаятите и изкуствата. От колко години идваш тук и какво е това, което те връща всяка година?

Йордан Григоров:

Вече 16 години съм тук на Панаира на занаятите и изкуствата. Всеки път се стараем да надграждаме и да представяме все по-добри неща. Винаги показваме нещо ново, за да може хората, които ни харесват и идват при нас, когато питат за нови  неща, ние трябва да им покажем такива.

Моите работи имат моето мислене. Аз влагам много чувство и енергия в творбите си и съм сигурен, че един ценител усеща вътрешния свят на творбите ми. Всички мои работи говорят с функция, форма и цвят. След това са предание, история, символика. И един пример да дам. Чашата „Сърце за двама“- със женската глава, с мъжката глава и сърцето, като обединяващ елемент. Послания носят и цветовете. Златото – символ, изразяващ безценното и трайното, неподвластно на времето естество на духовните неща – с пожелания за мекота, сърдечност и домашен уют, неща неподвластни на материята, но истински необходими в живота на човек, платината е силата и мощта, жълто и оранжево са цветовете на слънцето, зеленото означава жизненост, кафявото – спокойствие и сигурност, синьото – перспектива, сивото – мисъл, а розовото – надежда. Посланията могат да бъдат изразени и чрез форма: кръгът – безкрайност, безсмъртие, вечност, божествено начало; триъгълникът – духовност, духовно начало и други.

Каква е технологията, с която изработваш своите изделия?

Йордан Григоров:

Технологията, с която работя повече от двадесет години се нарича „цветно кракле“, а материалът е фин порцелан с покритие от злато, платина, лустри, оцветители и глазури. Това е най-сложната техника в порцелановото изкуство.

Тук до теб на Панаира на занаятите и изкуствата виждаме вече години е и твоята дъщеря. Можем да кажем, че тя е пораснала тук.  Вашето семейство е един от примерите на предаване на занаят в рода. Как я увлече по твоите стъпки?

Йордан Григоров:

Аз съм от малкото бащи, който може да каже, че фирмата ми вече е с традиция. Наследствено тръгнаха дъщеря ми и зет ми. Хубавото е, че те сами избраха да се занимават с това. Зет ми, например, измисли пеперудите, които много красиво допълват чашите и те носят неговото име. Дъщеря ми е майстор на бижутата. Вече няколко години работим семейно, като всеки има своята роля и създава различни неща.

Нека да дадем думата и на твоята талантлива дъщеря Гергана Петкова. Как и кога реши да тръгнеш по пътя на баща си и да се занимаваш с керамика?

Гергана Петкова:

Аз съм отраснала с изкуството на баща ми и си спомням как си казвах от малка, че искам да стана като него. През годините се развивах в различни сфери. След това, обаче, реших, че ще се преориентирам в тази. Разбрах, че тук е моето призвание. Изработвам предимно бижута. Както казах, от малка исках да се занимавам с това, помагах редовно на баща ми и сега вече творим заедно. Идвам на Панаира редовно. Мога да кажа, че от както той участва, аз винаги съм тук, заедно с него. Имам детски спомени от Варна и панаира.

И накрая ще ви помоля да кажете няколко думи на младите хора, които тепърва започват да развиват някакъв занаят?

Йордан Григоров:

Истината за мен е такава: Да слушат сърцата си, те ще им покажат верния път. Не мисълта, тя може да ги излъже, сърцето ще ги води. Да създаваш нещо е много приятно, пари може да не дава, но богатство за духа- колкото искаш.

Гергана Петкова:

Ръчно изработените неща вече се търсят все повече, така че нека всеки открие своето призвание и да не се отказва от него.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.