Художникът Владин Владев: „Изкуството има елемент на мисия.”

Да започнем това интервю с няколко думи от Вас за Вас.

Владин Владев:

„Казвам се Владин Владев. Родом съм от Варна, макар че не съм живял постоянно тук. Родителите ми са от Добрич и прекарах много време там.
С рисуване се занимавам от дете с малки прекъсвания. Посещавал съм различни школи по рисуване още от много малък. Когато записах да уча в Икономическия университет със специалност „Счетоводство и контрол“ спрях за известно време с рисуването.
В един момент, обаче, си дадох сметка, че едва ли ще стана счетоводител. Човек трябва да  следва сърцето си.
Така се стекоха нещата, че заминах със семейството си в Австрия. Там имаше едни стенописи, върху които ми предложиха да работя. Докато живеех там, съм правил и много изложби. След като се ожених, заедно с жена ми се установихме във Варна и сега живея и творя тук. И тъй като съм правил изложби къде ли не по света, искам да кажа, че Варна е наистина невероятен град.”

Тук или извън България, според Вас, се цени повече изкуството?

Владин Владев:

„Това е едно уравнение с „n“ неизвестни. Първо трябва да се уточни какво е изкуство, след това какво означава да цениш изкуството. Трябва да се намерят неизвестните в уравнението, които са много разтегливи. Хората от различните епохи, от различните държави, приемат изкуството по свой си начин. Много от най-заможните хора инвестират в картини.
За мен изкуството има дори елемент на мисия. Ако един колега не осъзнава тази част, той не е нищо повече от един добър принтер. Пикасо има една хубава мисъл: „Всички добри художници копират, а великите свалят идея от Господ.“ Затова ние не трябва просто да копираме дадени картини, а да творим собствени.
Ще цитирам още една мисъл, която е на Сенека: „Изкуството не е капитал. От него не може да се прави капитал. Но изкуството създава добродетели, а това е най-големият капитал.“
Били сме в Китай. Китай успява с добродетели на нацията. С мъка мога да кажа, че ние се проваляме, защото тези добродетели не бяха култивирани.
Аз не искам да се оплаквам,просто констатирам неща, от които човек го боли.

За първи път ли участвате на Международния панаир на занаятите и изкуствата?

Владин Владев:

„Самостоятелно се представям за първи път. Минали години мои картини са били изложени в Галерията „Къщата на майсторите“.”

Как се чувствате тук?

Владин Владев:

„Чувствам се много добре. Мястото е страхотно. Аз съм малко противник това изкуство да има показност. Моето лично мнение е, че ателието е, като една алхимична лаборатория. Там се създава и там се експериментира. Разбира се, всеки творец има различен подход, различен начин на събиране на тези бисери. Аз съм преодолял вече страха къде ще рисувам. Рисувал съм къде ли не. А се оказа, че и тук е прекрасно.
Много съм щастлив, че точно тук, на Панаира, се срещнах с хора, които притежават  мои картини. Запознах се с тях, а това нямаше да се случи, ако не бях тук. Благодарен съм на организаторите за тази обратна връзка, която получавам. Това е голямо щастие и за двете страни.”

Пожелаваме Ви успех и се надяваме да се видим и на 23-тия Панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ през 2019г.!

Владин Владев:

„Успех и на вас, и всички, които са част от Панаира. Със сигурност ще участвам догодина отново. Тук се чуствам прекрасно!
И нека хората да творят повече, защото ако има повече творци, животът ще стане по-хубав!”

Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.