Художникът Паруш Парушев: „Непосредствените отзиви и диалозите с посетителите на Международния панаир на занаятите и изкуствата”, ме зареждат и ме радват.”

Здравейте! Мoже би е най-добре интервюто ни да започне с кратка Ваша визитка.

Паруш Парушев:

Здравейте, казвам се Паруш Парушев.  Роден съм през 1957 г. в Полски Тръмбеш. Начално си обучение по класическа живопис получих в град Русе в ателието на з.х. Кирил Станчев – ученик на Никола Маринов.
През 1984 г. завърших живопис в университет „Св.св. Кирил и Методий“ – град Велико Търново при професор Георги Костов и професор Иван Бочев.
Член съм на Сдружението на художниците в град Русе и град Варна.
Работя в областта на портрета, градския пейзаж, фигурални композиции.
От години живея и творя тук, във Варна.

Кога и как открихте тази Ваша любов към рисуването?

Паруш Парушев:

„След казармата започнах обучение в Русенския университет, специалност „Технология на машиностроенето“, но се отказах още първата година. След това записах специалност „Живопис“ във Велико Търново. Така направих един сериозен завой, защото баща ми беше завършил математика и имаше цяла стена математически книги. Но аз тръгнах по друг път и изкуството ми е по призвание.
От 1984г. съм участвал в общи регионални и национални изложби.
Самостоятелни изложби имам в много български градове и в чужбина: Русе, Варна, Бургас, Плевен, Балчик, Пловдив, Солун, Прага, Братислава и други.
За голяма радост, мои картини са притежание на частни колекционери и обществени галерии у нас и по света.”

Имате ли желание и опитвате ли да предадете своята любов към изкуството на децата и внуците си?

Паруш Парушев:

„Внуците се появиха, когато навърших 50 години. Сега, след като пораснаха малко, започват да се оформят, като характер и собствени привички, се надявам някой да наследи това. Най-малкият Теодор, който е на 7 години, вече посещава и участва в много изложби, разбира от картини, от рисуване.

За първи път ли участвате в Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“?

Паруш Парушев:

„Първо, искам да благодаря на госпожа Савова за поканата да участвам на 22-я Международен панаир на занаятите и изкуствата. Досега мои картини са били изложени в Галерия „Къщата на майсторите“, а тази година за първи път се представям самостоятелно. Условията са прекрасни и съм много доволен. Участвам заедно със съпругата си, която е самоук художник. Изложили сме около 30 картини на морска тематика, фигурални композиции, цветя и други.”

Как се чувствате тук, на Панаира на занаятите и изкуствата?

Паруш Парушев:

„Чувствам се прекрасно. Много се радвам от непосредствения контакт с хора, които не са точно подготвени или възпитани да възприемат картините. Непосредствените отзиви и диалозите с посетителите ме зареждат и ме радват.  Хубаво е да се видят реакциите на съвременниците. Тук има и още няколко колеги, които допълват обстановката и аз се радвам, че се представят много автори и разнообразието е по-голямо. Има го и комерсиалния момент, но най-важното е да има контакт с посетителите и интерес от тяхна страна. Минават хора от цял свят, не само от България. Наближава и 15 август- празника на Варна и се очаква много българи от чужбина да посетят града ни, както и туристи. Изобщо обстановката тук е много празнична, приятна и това зарежда още повече с настроение и кара човек да твори от сърце.

Благодаря за интервюто! Пожелаваме Ви успех и се надяваме да Ви видим отново и на 23-я Международен панаир на занаятите и изкуствата!

Паруш Парушев:

„И аз благодаря! Мисля, че новите фактори положително ще повлияят на творчеството и се надявам следващата година да бъда още по-подготвен. Международният панаир на занаятите и изкуствата е едно наистина прекрасно и зареждащо място.”

Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.