Христина Цонкова и Габи Коруджикова са победителките в двете направления на конкурса „Млади автори”

Днес в Aрт-салона на Радио Варна официално бе открита изложба на млади автори.

Наградени бяха и победителите в конкурса „Млади автори”, който се организира в рамките на XVIII Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

Млади творци от цялата страна на възраст до 35 години взеха участие в конкурса, в две направления:

  1. Живопис и графика;
  2. Скулптура

Класираните на първо, второ и трето място творци получиха дипломи, които им бяха връчени от Веселина Савова – председател на Асоциация „Булгарика”, Антония Йовчева – Директор на дирекция „Култура и духовно развитие” и Марина Русева, носител на Награда „Варна“ – председател на журито.

Победител в направление „Живопис и графика” стана Христина Цонкова. Младата авторка е родена през 1984 година в гр. Силистра. Завършва своето висше образование в Националната художествена академия, специалност Метал, но в последно време се занимава повече с живопис.

Христина е участвала в множество изложби, както в страната, така и в чужбина.
Христина обича много да рисува, а любимата й тема е „Орхидеи”.
Така са кръстени и двете й произведения, с които Хриси спечели конкурса „Млади автори”.

На второ място в същото направление бе класиран Явор Григоров, а на трето – Георги Кенаров.

В направление „Скулптура” първото място журито отреди за Габи Коруджикова и нейната пластиката от стъкло и метал „Стремеж”.

Габи е от София, завършила е художествена гимназия със специалност „Металопластика”, а в момента е последна година в Художествената академия в София, спец. „Порцелан и стъкло”.

„Наименованието на пластиката, с която спечелих конкурса, говори много за самата мен, тъй като аз винаги се стремя към нещо ново, към по-добро и по-хубаво. Съчетала съм двете противоположности – стъклото е изчистено, а металът е по-грубото. До някаква степен и двете ме определят.
Много съм развълнувана, тази награда бе доста голяма изненада за мен и то много приятна.”, коментира победителката в конкурса „Млади автори”.

На второ място в направление „Скулптура”, бе класиран Милан Стефанов с неговите две скулптури: „Портрет на Борислав” (варовик) и „Октопод” (мрамор).

Победителите във всяко направление ще получат парична награда в размер на 200 евро.

Автор: Надежда Георгиева

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.