Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Кулминацията на честванията по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще се състои от 20.30 часа на пл. „Съединение“ в Пловдив

По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи  благодарствен молебен. Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година – завземането на конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Преди  тържествената заря-проверка ще се състои и „Национален поход за Съединение“, в който се очаква да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта – да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи, уточняват организаторите му. Шествието ще потегли от площад „Централен“ и ще премине през бул. „Цар Борис III Обединител“, моста на Панаира, бул. „България“ и по бул. „Руски“ до бул.“Шести септември“. По целия маршрут участниците ще носят 50 метров национален флаг, изработен специално за събитието.

НСО с мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и гостите на Пловдив

На 6 септември, Деня на Съединението на България, Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на Пловдив.

източник: dnes.bg

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.