Днес честваме преподобни ГерманСв. Герман живял през първата половина на ХІХ век. Бил участник в първата православна мисия в Американска земя и дълго се подвизавал в апостолски трудове на нея. Затова е и смятан за небесен покровител на Америка.Още 16-годишен Герман постъпил като послушник в обител край Петербург, където при едно опасно заболяване бил изцелен по чуден начина от Божията Майка. Скоро след това приел монашество и се отправил с десетчленна мисия към Аляска. С течение на времето от цялата мисия на Аляска останал само той.

Като място за уединение св. Герман си избрал един остров на име Еловой и преживял на него 40 години до самата си кончина. Първото лято прекарал в изкопана от него пещера, а после си построил килия, близо до която направил и дървен параклис. За легло му служела проста пейка, покрита с еленова кожа, за възглавница две тухли, а за одеало – дървена дъска, с която по-късно поръчал да покрият тленните му останки. Денонощно се упражнявал в духовни подвизи, съкрушавайки плътта си, освен с бдение и пост, и с вериги, които се пазят и досега.

Св. Герман от сърце болеел за местните жители (в болшинството си алеути) като за новородени младенци – помагал им, застъпвал се за тях, търпейки от местните управници големи притеснения и неприятности. За алеутските сираци той устроил близо до килията си училище, където сам проповядвал Закон Божи, учел ги на песнопения и молитви. В неделните и празнични дни събирал в параклисчето малки и големи, четял им Евангелието и Апостола, проповядвал, поучавал.

Божият служител кротко, но твърдо и без никакъв страх изобличавал много от заселниците за недостойното им поведение и нетрезвия им живот. Големи скърби понасял и от бесовете, които го нападали и изкушавали ту в човешки, ту в животински образ. За великото му упование на Бога и самоотричане св. Герман се сподобил с чудните дарове на Божията благодат – хищниците му се покорявали и ядели от ръката му, по молитвите му отстъпвали наводнения и пожари, открито било за него и бъдещето.

На 13 декември 1837 г., предсказвайки своята кончина, той тихо склонил глава на гърдите на един свой ученик. Килията се изпълнила с благоухание, лицето му просияло и преподобни Герман е преселил във вечността. Тогава бил на 81 години.0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.