Димитрина Николова, производител на ръчно изработени тъкани: „Когато правиш нещо с любов, другите също го приемат с любов.“

Димитрина Николова, производител на ръчно изработени тъкани: „Когато правиш нещо с любов, другите също го приемат с любов.“

Лъчезарна и мъдра. Да разговаряш с нея е леко и зареждащо.

Разкажи ни с няколко думи за себе си.

Димитрина Николова:

От София съм. Завършила съм Строителен техникум, специалност „Геодезия“ и след това Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС). Работила съм като геодезист и картограф много години. Но в един момент на криза, нямаше работа за геодези и започнах да търся други варианти. Така всъщност започнах да правя това, с което се занимавам и днес.

Вие сте дългогодишни участници в Панаира на занаятите и изкуствата. Тук представяте красивите си ръчно изработени неща. Как открихте този занаят?

Димитрина Николова:

Когато останахме без работа и нямахме никаква алтернатива, заедно със съпруга ми решихме да правим тези неща. Включихме се в едно изложение, нещата потръгнаха и продължихме напред. Тогава хората искаха точно такива български, ръчно произведени тъкани, преди да навлязат китайските. Има клиенти, които залагат на българското. Произвеждаме ръчно  изработени  покривки за маси, за легла, възглавнички, кърпи и други. На Панаира се представяме двамата с мъжа ми, с когото имаме семейна фирма и правим всички неща заедно. Правя всичко с желание и любов, затова не съжалявам, че смених професията. Макар че геодезията също ми харесваше. Това, че изучавах математика и висша математика сега ми помага много в нещата, които изработвам.

Децата ви тръгнаха ли по вашите стъпки или се занимават с нещо друго?

Димитрина Николова:

Имаме две момчета, които много са ни помагали. Сега вече всеки си пое по своя път, единият е зъболекар, другият- инженер. Все още се включват някой път и помагат, но няма как да изискваме от тях да се занимават с нашия занаят. Всеки трябва да прави това, което му харесва и му доставя удоволствие.

Какво би казала на младите хора в България, които искат да се занимават с някакъв занаят, но все още са несигурни и не знаят дали ще могат да се развиват?

Димитрина Николова:

Както казах, всеки човек трябва да прави това, което му харесва. Особено ако от вътре му бълбука и усеща, че трябва да го направи, нека да действа. Когато правиш нещо с любов, другите също го приемат с любов. Когато отидеш някъде и видиш нещо, което се прави с желание и с любов, това привлича погледите и хората го приемат, харесват го и го купуват. Всеки занаят изисква себеотдаване и трябва да се посветиш на него. Не го ли обичаш, няма как. Така че бих насърчила младите да чуват сърцето си и да се занимават с това, което им харесва.

Автор: Надежда Георгиева

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.