Дарина Рахнева- най-добрата българска тъкачка

Лъчезарната Дарина Рахнева е дългогодишен участник в Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Тези от вас, които са посещавали традиционното за лятото във Варна изложение, няма начин да не са забелязали  Дари-  изящна, усмихната млада жена, която тъче на уникален, изработен специално за нея стан.

От сръчните й ръце излизат красиви и пъстри черги, които носят огъня на нейните емоции, но и родната традиция.

Дари се занимава с ръчно тъкане на домашен хоризонтален стан. Изработва черги, раници, торби, пана, аксесоари, възглавници, калъфи за книги и още редица пъстри и уникални тъкани изделия от 10 години.

Преди десет години, минавайки през Панаира на занаятите и изкуствата Дари застава до стана на Веселин Фесчиев и усеща магията.

„Щастливите хора са тези, които са открили това, което работейки ги радва. Преди това не усещах такова удовлетворение. Правех нещо все по задължение, което все пак да ми носи някакви средства. Сега всеки свободен миг съм в ателието и работя.“ с усмивка на лице казва Дарина.

Големият майстор Веселин Фесчиев е учител на Дари и вече цяло десетилетие работят стан до стан на Панаира на занаятите и изкуствата във Варна.

Двамата се срещат на на 12-я Международен панаир на занаятите и изкуствата и майсторът до такава степен успява да запали Дарина по своя занаят, че от този ден нататък тъкането за нея се превръща в начин на живот.

„Запознахме се с Веско и буквално половин час след това той започна да ме учи. По време на самия панаир си поръчах и стана. Всичко се получи изключително бързо и от тогава до сега аз не съм спряла да тъка. Още от онзи момент разбрах, че това не е просто временно увлечение, а е моята съдба и призвание, и така до днес аз съм непрекъснато на стана. Разбира се, трябваше да минат месеци в ежедневна работа от експериментиране на техниките до тяхното усъвършенстване и постепенното натрупване на увереност, че овладявам занаята тъкане. Вече 10 години аз изразявам себе си, чувствата си и емоциите си чрез моите черги.“, споделя Дари.

Чергите на Дари имат свои имена и носят невероятния заряд на създателката си.

Майсторката умело преплита различни техники при направата на своите черги, втъкавайки автентични и съвременни елементи, емоции, послания и дух.

Тя вече има свои ученици, които също като нея демонстрират уменията си пред посетителите на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна.

Щастлива и горда съм с варненската тъкаческа школа, казва Веселина Савова Председател на УС на Асоциация „Булгарика” по чиято идея е създаден Международния панаир на занаятите и изкуствата.

А Дарина Рахнева вече десет години е талантливото, красиво и одухотворено лице на това  емблематично културно събитие на Варна.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.