Дари от „Чергите на Дари“: За да сбъднеш мечтите си, трябва да положиш изпит!

Дари, от „Чергите на Дари“ е прекрасна! Гледаш я запленено. И не мигаш! Ще изпуснеш магическия процес на изкуството да тъчеш… А тя се справя толкова изкусно! Трудно е да опишеш създадените от нея неща с думи. Трудно е да опишеш самата нея…

Обичта ми към тъкането се породи от момента, когато седнах за първи път на стан през 2008 година. Както всяка истинска обич, с времето това чувство става все по-силно в мен.

В момента не мога да си представя живота си без моята голяма любов –  тъкането.Чувствам, че съм призвана да развивам и предавам този занаят на тези, които идват след нас, а именно нашите деца.

В началото беше просто хоби. До момента, когато бях изтъкала достатъчно много черги, с достатъчно добро качество на самата тъкан. Тогава Веско Фесчиев ме подбутна и покани да участвам в панаир на занаятите, за да представя нещата, които бях изработила пред публиката и посетителите.

Помня, колко се притеснявах преди това участие, но като видях колко добри впечатления и похвали получих, това ми даде кураж да се замисля да превърна хобито си в професия. От онзи момент до днес не съм спирала да тъка.
Трудно ли бе да намериш учител, който да те научи да боравиш със стан?
Не че беше трудно, но от моя страна се изискваше много търпение. Близо 5 – 6 години обикалях села из половин България, за да търся стари майсторки, които да ми покажат как се тъче. Накрая съвсем случайно срещнах своя учител именно във Варна – моя роден град.

Това се случи на ежегодния „Международен панаир на изкуствата и занаятите” във Варна, който се организира всяка година от две прекрасни и отдадени на изкуството и занаятите дами – Веселина и Лиляна Савови.

На 2.08.2008 срещнах Веско Фесчиев именно при участието му в този панаир. Запознахме се и половин час по-късно  вече бях седнала на стана и под вещите му напътствия и указания вече мятах совалката и тъчех.

Източник: uspelite.bg

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.