Да възродиш и съхраниш

Когато днес говорим за художествени занаяти, говорим и за изкуства. И ако преди тридесет години думата занаят е била свързана с усещането за минало. То днес дърворезбата, керамиката, тъкачеството, везбата, иконописта … това е красотата в настоящето ни.

Възродилата се българска душа разгръща своята сила в огромното желание на все повече млади хора да творят. Устойчивостта на българските традиции, предаването на естетическите критерии и майсторството на поколения българи превръща българските занаяти в стремеж за много българи.

Вече не се говори за загиващи български занаяти, а за напредък и световно ниво на нашите таланти.

За този преход и това съхраняване на българските занаяти в годините са работили много хора. Но трябва да посочим една организация, която вече 26 години упорито и с много търпение допринася за възраждането им – Асоциация „Булгарика”.

Ако си спомним какво беше отношението към занаятите в България преди 30 години, ще ни е доста тъжно. „Занаятчия” беше дума с негативeн оттенък. Българските художествени занаяти бяха затворени в казионни организации, които строго ограничаваха достъпа на много хора до това да правят нещо, което обичат. Занаятчийските произведения се приемаха демоде, отпадаха от употреба все повече занаяти, забързаното време все повече ограничаваше хората, които имаха упоритостта да навлязат и да овладеят занаята до съвършенство.

И тогава се появиха ентусиастите. Влюбени в българския талант, скрит из малките градове и села.

През 1996 г. във Варна се провежда първият Панаир на занаятите. Първи във Варна, първи и в страната. Ентусиастите осъзнават, че за да се възродят българските занаяти, те трябва да бъдат показани там където има много хора- и българи, и чужденци. Кое е най-доброто място за това? Разбира се, Варна – слънчев, богат, европейски град.

Сред стотиците хиляди варненци и стотиците хиляди гости на града има и хиляди почитатели на изяществото на българските художествени занаяти.

Започва издирването на майстори във всички краища на България. Организаторите не просто ги канят, а им осигуряват и възможността да дойдат във Варна и да представят творбите си.

Талантът и красотата бавно и упорито завладява и преплита творчеството на самоуки майстори и големи художници.

„Човек е създаден, за да създава” това е мотото, което вдъхновява много талантливи хора.

Тук започват да представят своите творби автори не само от България, но и от Румъния, Русия, Украйна, Словения, Армения, Франция, Германия, САЩ, Корея…

Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” е притегателният център през август във Варна за големи творци, на които Бог е дал талант, а на нас е дал щастието да се любуваме на творбите им.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.