Борян Пешев: „Минералите, кристалите, това е уникална красота!“

Интервю с Борян Пешев, участник в Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“

Разкажи ни малко повече за себе си.

Борян Пешев:

От Родопите съм. Живея вече 12 години във Варна, но още сънувам Родопите. Един път досега не съм сънувал морето, макар че всеки ден съм на морето и го виждам. Не само днес, през цялата година маршрутът ми е от вкъщи до морето, за да го видя и после се прибирам. Но все си сънувам Родопите, явно толкова са навлезли в мен, че някак не мога да се разделя с тях.

А какво те доведе тук, във Варна?

Борян Пешев:

Миграцията. Приятелите ми отидоха от Австралия до Южна Африка и навсякъде по света, а аз дойдох във Варна. Но съм благодарен за това. Варна е много красив град и съм горд, че вече съм варненец.
И да се върнем на Родопите. Там съм се родил, там съм се изучил. Учих в Строителния техникум за строителен техник, а след това завърших Техникум по геология. Работил съм като такъв под земята 13 години и половина. С това са свързани спомените ми, младостта ми. Под земята работата е малко по-различна, доста тежък труд, мръсните работни дрехи, тъмно и влажно е, може нещо да падне. Всъщност са се случвали инциденти. Имам доста приятели, които загинаха, а други останаха с инвалидност.

Сам ли се насочи към кристалите и минералите?

Борян Пешев:

Да, сам, защото това ми харесваше още от малък. Баща ми работеше, като счетоводител, на рудник „Бориева“, а майка ми беше в Батанци, библиотекарка в читалището. Тогава покрай миньорите, правеха ми впечатление тези хубави кристали, които вадеха. Даже съжалявах в един момент за това, защото когато се преместихме от Мадан в Момчилград, където си взехме жилище, тогава татко остави кристалите и аз му виках: „Остави кристалите, а си взе парцалите!“
Кристалите не са за един човешки живот, те са за много повече, те остават и в наследството. Те носят заряд, енергия. Докато парцалите, те са тленни. Днес имаш хубави дрешки, ама утре вече не са тези хубавите дрешки. И когато стана време аз да се преместя от Родопите във Варна, оставих всички парцали, но не оставих нито един кристал. И сега се радвам затова. С течение на времето, стана така,че си отворихме едно магазинче във Варна за минерали и кристали. Ползвам си още връзките, които имам в Родопите. Отивам до там, вземам кристали. От други места също.

Колко време от живота си си посветил на кристалите?

Борян Пешев:

Цял живот. Занимавам се с това цял живот, но търгувам с тях от 5 години. Иначе имам и прекрасна колекция, която съм събирал много време. Аз лично съм си вадел кристалите от под земята. Двамата със съпругата ми сме ходили по балканите да намираме ахатите и после да ги полирам. Имам ахати, които са още от моите младини, от 21-22 години.
Това, което съм го виждал, което миньорите го изкарваха от под земята, успях да си заделя по нещо и до ден- днешен аз си пазя тези съкровища. Те ми носят носталгични спомени.

Има ли някакъв начин, по който могат да се различат истинските, естествени минерали и кристали от неистинските?

Борян Пешев:

Да, има. Може и с просто око, но за някои от минералите трябват по-специални изследвания. Затова човек, който търгува с минерали, се налага да опре до хора, които имат тези способности и техниката да разпознаят истински диамант от неистински,  истински рубин от неистински, боядисан. Но някои от минералите може още на пръв поглед да се отличат.

Ти си дългогодишен участник на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Виждаме те тук всяка година. Какви са твоите наблюдения за това имат ли хората интерес към минералите, как ги приемат?

Борян Пешев:

Към минералите се наблюдава едно завръщане на интереса на хората. Може би заради това, защото като отидеш при личния лекар, той ти изписва една рецепта, вземаш я после от аптеката, но това е химия и по някакъв начин оправя бързо нещо в теб, но пък разваля останалите неща. Хората го разбират това, че може да се получи и страничен ефект. От край време хората са се лекували по два начина- с билки и с минерали. Неслучайно римляните са правели градове там, където има минерални извори. Някои са скептично настроени към силата на минералите, но всеки знае, че когато има някакъв недостиг в организма, той отива и му се препоръчва еди каква си минерална вода. Защо минерална? Защото тази вода е минала през тези минерали и се е наситила с тях и човек, поемайки я, тези минерали му въздействат. Така че пак казвам, че римляните градове са превели около изворите с минерална вода. И Варна е така. Не са я направили римляните, но въпреки всичко, градът се е развил, заради минералните извори.
Хората се обърнаха пак към изначалното, към това, че природата ни дава някои насоки как може да се лекуваме. Не толкова бързо колкото фармацевтичната промишленост, но за сметка на това, няма странични ефекти.

Какво могат да видят при теб посетителите на Панаира на занаятите и изкуствата? Виждам, че освен минерали и кристали, имаш и бижута.

Борян Пешев:

Основното е минерали. Покрай тях правим и някои неща, които да се носят като бижута, сувенири. От край време, откакто човек съществува, той искал да се обгради с тези минерали, той е виждал колко са красиви. Това било привилегия за богатите, разбира се. И до днес е така- символ на престижност е да покажеш, че имаш някакви минерали, кристали. Но човек вижда, че тези минерали по някакъв начин носят и други ползи и влияят по някакъв начин на здравето.
Тези неща, които ги имам аз, ги правя и в сребърна бижутерия, имам ги и в суров вид, така както излизат от под земята. Те са всички дело на вулканичнияя процес, който е бил преди милиони години. В Източните Родопи този процес с е съществувал от 20-40 милиона години от днешна дата назад. Значи за един период от 20 години е имало вулканска дейност и то не само вулкани гърмящи и димящи, а в Източните Родопи е било и дъно на море. За това разбираме, защото откриваме много корали, които са само в топлите морета. Когато е била вулканската дейност, една част от вулкана изригва на повърхността. Тогава са се образували тези прекрасни ахати, които в Източните Родопи са едни от най-красивите, уникални за света- „Орфееви ахати“.  Другата част от вулкана, обаче, остава между магменото огнище, от където идва лавата и повърхността на земята. Образуват се едни пукнатини в земната кора, широки от 1 см до 15-20 м и дълги до 10 км. В тези пукнатини, навлизайки лавата, според веществата, които има в нея, когато кристализират, се образуват рудните жили, в които водата се води много метална. Образуват се и едни мехури с вулкански газове в тези жили, които са големи от юмрук до големината на една стая. Представете си каква красота е, когато миньорите взривявайки и като се отвори тази красота с едни кристали вътре, които са на над 20 милиона години.
А според вулканските газове, кристалите са най-различни на цвят. Едните са планински кристали, който са бели, прозрачни, други могат да бъдат с калцит, могат да бъдат и с рудни минерали отгоре, които са с различна форма на кристализация и създават изключителна красота. Няма човек, който да влезе в музей, където има кристали и минерали и да не му бъде насочено вниманието на там. Това е уникална красота.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.