Боби Коруджиков е победител в Конкурса за произведения на изкуството „Уникати“

В Арт салона на Радио „Варна“ се проведе Конкурсът за произведения на изкуството „Уникати“, който е част от съпътстващата програма на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Петнадесет произведения от дванадесет автора се състезаваха за голямата награда на престижния конкурс.

Стилни дърворезби, изящна иконопис, скулптури от мрамор, гранит, варовик  и стъкло впечатлиха международното жури с председател проф. Вячеслав Бабияк – доктор на науките по изкуствознание, член на Международната асоциация на художествените критици.

Първото място бе присъдено на Боби Коруджиков за стъклената му пластика „Богородица“.

„България е богата на  талантливи хора, които съчетават в себе си националната традиция с  високия професионализъм при изработката на творбата.“- заяви проф. Бабияк.

„Стъклото е много оригинален и труден материал. В тази творба са се съчетали ефирната прозрачност на стъклото, майсторското владеене на обема, а със златната светлина е постигнато най-важното- излъчването на светостта на образа на Богородицата. Това е истинският образ на Богородица! Много хубава, много професионална творба.“

Носителят на първата награда, Боби Коруджиков, сподели че четринадесет години чака тази награда. А пластиката, с която спечели надпреварата е изработена специално за Панаира на занаятите и изкуствата.

„Технологията лято стъкло за изработка на стъклени склуптури е на световно известния професор Станислав Либенски. В света много малко автори се занимават с този вид склуптура. Много е сложна като техника и технология. В България сме само трима души, които работим тази технология.“, сподели  Боби Коруджиков.

Второто място бе разделено между учител и ученик. Скулптурата на Стефан Стефанов „Владислав Варненчик“ и „Паисий“ на Филип Филипов бяха двете творби впечатлили журито.

Младият Филип тази година бележи голям успех на Панаира на занаятите и изкуствата, защото само преди дни с тази скулптура той спечели и конкурса за млади автори.

„Тези произведения потвърждават най-важното за истинската школа- връзката между ученик и учител. Където ученикът взима от учителя си най-интересното, най-ценното и го надгражда със своето творческо виждане.“, кометира проф.  Вячеслав Бабияк. 

На трето място бе класиран Иван Костов с миниатюрната дърворезба „Напрестолен кръст“.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.