7 Януари – Ивановден , почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

Днес православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

Традиции и обичаи на Ивановден

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да “къпят”, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни” е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Ивановден е един от най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души.

Значение на името Иван-

Позната е и по-старинната форма Йоан. Името има древноеврейски произход – означава “умилостивяващ Бога” или “помилван от Бога”.

В славянския свят името е много разпространено – могат да го носят най-различни хора. В характера им се събират черти като сила и слабост, доброта и коварство, душевна откритост и хитрост, нежност и ярост. Ивановците са упорити, макар че понякога на две крачки от целта дават заден ход и се насочват към нова цел.

Всички казват, че Иван е човек с широка душа, с богата емоционалност, непрекъснато е пълен с нови идеи и планове за бъдещето. Носителите на това име са представители на най-различни професии – писа тели, артисти, летци, офицери … Те са хора с големи родове и имат братя и сестри, които обичат много. Ивановците се чувстват много комфортно в семейна среда – на празници се събират и с най-далечните си братовчеди, спазвайки свято традициите.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.