Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”- 25 години история /накратко/

Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”- 25 години история /накратко/

През 1996 г. по идея на Веселина Савова е организиран първият Конкурс „Сувенири” с връчването на специална награда „Сувенир на Варна”.

През 1997 г. той прераства в Панаир на занаятите. Това е първото изложение за заняти и изкуства в страната.

Организационният комитет на Панаира на занаятите под ръководството на Веселина Савова избира за мото на изложението „Човек е създаден, за да създава.“

Участват майстори на керамика, рисувана коприна и стъкло, тъкачи и автори на художествен текстил, кожена пластика, иконопис, живопис, скулптори представящи творби от камък, дърво, стъкло, метал и др.

Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите да наблюдават на живо създаването на уникални творби.

През годините много силна е конкурсната програма.
Конкурс „Сувенири” се провежда от 1996 г. до днес. Той е неизменна част от Международния панаир на занаятите и изкуствата, защото Панаирът е тръгнал именно от там.
Конкурс „Майстор фризьор” се провежда от1997 до 2001 г.
Конкурс „Националната традиция в модата” от 1997 до 2000 г.
Конкурс за произведения на изкуството „Уникати” се провежда от 2000 до 2016 г.
Конкурс“Млади автори” в областта на скулптурата и живописта. Провежда се от 2008 до 2014 г.

Освен художествените занаяти са представяни майстори от различни браншове -Кулинарни изложби, Фотографски изложби, перукерство, препараторско изкуство и други.

Модните ревюта, концерти и фиести представят по неповторим начин занаяти от модните браншове – дизайнери, бижутери, шапкари, фризьори.

От 2001г. на територията на изложението ежегодно се изгражда галерия „Къщата на майсторите”, в която са проведени десетки изложби, сред които:
– Mеждународни изложби на изящните изкуства. Участвали са художници от България, Русия, САЩ, Корея, Румъния, Словения, Англия, Франция, Германия, Гърция, Украйна, Хърватия, Индия, Холандия, Иран, Армения.
– „Художествена обработка на дървото”/дърворезба, дървопластика и дървографика/
– „Магията на бижутера” представени се автори на скъпа бижутерия-злато,сребро,платина
– Изложба „България”на Фотографска Академия
– „Изкуството Батика”- изложба на проф. Петко Петков
– Изложба „Светлина” на художника Янко Янев
– Адрияна Маринова „Втъкани чувства”
– Изложба „Изкуството на текстила”, представяне на едноименната книга на Дима Каприева и Лидия Радичкова
– „Единство”- дърворезба, дървопластика, дървографика
– „Вяра”
– Ивайло Маринов- кожена пластика
– Съвместна изложба на Любка Кирилова /металопластика/ и Верджиния Макарова /текстилна пластика/
– Изложба „Романтика” на Елена и Божидар Хаджистоянови
– Фотографска изложба на Йозеф Зидаров
– Композиция „На моето първо либе”- майсторката на кукли Мария Кръстева
– Изложба на художниците Николай и Марина Русеви
– Изложба на Николай Тихолов- иконопис
– Сборна изложба на победителите в конкурса за Млади автори- керамика, металопластика, художествен текстил
– Международна изложба „Живопис, металопластика, стъкло”
– Сборна изложба „Текстил”
– Изложба”Керамика,стъкло,металопластика,порцелан,ковано желязо”
– „Полъх от Варна”- изложба живопис на творци в неравностойно положение
– и др.

През тези години в програмата на изложението са включени и много семинари:
– „Проблеми на малкия и среден бизнес”1998 г.;
– „ISO 9000-значимост и приложение в малкия бизнес. Продуктова сертификация- условия за достъп до международния пазар” 1999 г.;
– АИР „Форми на финансиране на малкия и среден бизнес” 2000 г.;
– „Мода и маркетинг” Лектор Карл Шварц- Институт на прогнозиране и проучване на модните тенденции Франкфурт- Германия 2001 г.;
– Семинар на Балканско бюро за средно съсловие 2001 г.;
– Обсъждане на Закона за занаятите с представители на Занаятчийска камара Кобленц- Германия.

Едно атрактивно събитие се провежда в продължение на пет години от 2001г. Ревю- спектакли от цикъла „България хилядолетна красота”, „Плачът на нестинарката”, „Благословена и свята”, „Звън на чанове”.

Специално за Панаира на занаятите и изкуствата световно известния дизайнер Цено Вутов – Феликс изработва модни колекции с акцент българския фолклор, чрез които се представят различни майстори- от тези които изтъкават тъканите до тези, които изработват бижутата включени в колекциите.

Провеждат се още ревюта, чрез които се представят различни автори:
– Бутик „Закачлива мода“;
– „Беллора“- представяне на шапкарския занаят;
– „Велмар- България”- специална колекция перлени бижута;
– Милка Свиларова- „Етно мода”;
– Ина Трифонова- „Матриархат”, ръчно тъкани скулптури;
– „Кубачи”, автор Валентин Колев- майстор на ризници.

Спектакъл „Музика в цветове”
На фона на музиката на Струнен квартет към Оперно-филхармонично дружество майсторки на рисувана коприна Боряна Мочева и Катя Тенекеджиева рисуват своите творби, което се излъчва на живо чрез мултимедийни екрани. Период на провеждане: 2005 г. и 2006 г.

Представяне на Изкуството „Топиари”-живи скулптури- фигури от дървета и храсти, върху основа метална конструкция- 2011 г.

През тези 24 години Международния панаир на занаятите и изкуствата е откриван от големи български звезди Лили Иванова /2006г./, Фамилия „Тоника” и Янка Рупкина/1999г./, Ева Квартет/2000/, Йорданка Христова/2002г./,Тони Димитрова/2003г./,Николина Чакърдъкова/2005г./,Лот Лориен/2008г./и др.
През 2012 г. името на панаира вече е Международен панаир на занаятите и изкуствата.

По идея на Лиляна Савова се реализират амбициозни музикални проекти:

– Благотворителен концерт-рецитал на оперната прима Розалия Богданова- последната ученичка на великата Гена Димитрова; 2012 г.

– През 2012 г. за първи път в България, Асоциация Булгарика представи мащабен музикален проект наречен Опера на движението. Проектът включва повече от 20 изпълнители в различни музикални стилове, филхармоничен оркестър и инструментална поп-рок формация.

Атрактивната идея е да се представят въздействието на оперното и поп звучене в комбинация, по един нов, различен и въздействащ начин, представяйки силните страни на всеки един от стиловете- красотата на оперното пеене, съчетано с ритъма на рока, матовия привкус на поп и джаз пеенето
Спектакълът е основан на различни сцени от произведения на Верди, Пучини, Леонкавало и Гершуин.

През 2012г. по идея на Веселина Савова и под нейно ръководство Организационният комитет провежда първия Международен пленер на изящните изкуства. В него художници от десет държави от три континента се събират и творят във Варна. Пленерът се реализира в продължение на пет години.

През 2013 г. е учреден Международен арт клуб „Булгарика“. Арт клуб „Булгарика” е международно обединение на хора, които са доказали своя активен принос за съхраняване и развитие на изкуствата и занаятите.

През 2015 г. се провежда първата кръгла маса „Църковните изкуства-съхранение и развитие”
На едно място се събират представители на научните среди, духовници, реставратори, иконописци, дърворезбари, каменоделци. Всички заедно изясняват проблемите и търсят решенията за съхраняване на православните храмове. В кръглата маса участват и представители на ВТУ”Св.св.Кирил и Методий”, катедра „Църковни изкуства”.

В резултат на провежданите последователни кръгли маси „Църковните изкуства-съхранение и развитие” се реализира реставрацията на всички олтарни икони в храм „Свети Николай” в гр.Варна.
През 2016г. се провежда съвместният проект с български и италиански каменоделци „Красотата на камъка: България-Италия” Проектът се реализира под патронажа на г-жа Луиджина Педди – Директор на Италиански културен институт- София.

През 2017, 2018, 2019 г. се реализира проектът „Изкуството лекува“. Чрез обучения по иконопис, грънчарство и изработка на сувенири се реализира трудовата терапия при хора страдащи от различни зависимости.

Проектът за детска рисунка „Слънца рисуват слънца” се реализира през 2014, 2015,2016г. Целта е да се съберат на едно място и заедно да рисуват деца от детските градини, деца с увреждания и деца лишени от родителски грижи.

От 2018 г. стартира реализацията на проектите „Родове“, „Открития“ и „Да предадеш занаят”.
Проект „Родове“ ежегодно представя потомствените български майстори. Как се съхраняват и развиват българските занаяти предавани в семейството, в рода. Защото именно Родът и семейството съхраняват българските ценности във времето.

В Проекта „Открития“ се представят български творци, които показват магията на традиционните български занаяти и приложни изкуства.

В Проекта „Да предадеш занаят” едни от най-добрите български майстори в областта на дърворезбата, керамиката, иконописта,рисуваната коприна и стъкло, художествения текстил и др.обучават и предават занаята си.

През 2018 г. се прави представянето на Варненската школа по тъкачество– най-голямото неформално обучение на тъкачи в страната, създадено именно на Международния панаир на занаятите и изкуствата.

От 2018 г. до днес на всеки Междураноден панаир на занаятите и изкуствата се изграждат специални ателиета за едни от най-добрите варненски художници, които рисуват на самото изложение.

От 2019 г. Асоциация „Булгарика” учредява Награда за съхранение и развитие на българските занаяти и изкуства. Първата голяма награда е връчена през 2019 г. на тъкача Веселин Фесчиев- основател на Варненската тъкаческа школа.

През 2020 година Голямата награда на Асоциация „Булгарика” е връчена на скулптора Стефан Стефанов за големия му принос в съхраняването и развитието на каменоделството в България.

През 2020 година стартират и онлайн уроците в областта на художествените занаяти и изкуствата, които се радват на интереса на хиляди хора от цял свят – онлайн уроци по тъкачество, дърворезба, керамика, иконопис, живопис, кожена пластика, рисувана коприна.

През 2021г. ще се проведе юбилейнинят 25-ти Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.