Двадесет и две години Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” доказва, че човек е създаден, за да създава

Иван Портних: „Колоритът на подобни срещи заразява и авторите, и посетителите на това очаквано събитие за Варна и нейните гости и утвръждава Варна, като Община отстояваща и популяризираща българските ценности”.

Двадесет и втори Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”!

Ако се разходите в Морската градина на Варна от 1 до 21 август, ще имате възможността да се полюбувате отблизо на красотата на ръчно сътворените творби на иконописци, тъкачи, дърворезбари, кожари, медникари, бижутери, грънчари, майстори на рисувана коприна и стъкло. Ще можете да се възхитите на творбите на големи български и чуждестранни художници в специално изградената галерия „Къщата на майсторите”.

Майстори, отдали сърцето и душата си на изкуството, ще демонстрират своите умения и ще позволят на всеки посетител да усети чувството да сътвориш нещо красиво със собствените си ръце. Да повярваш, че човек е създаден, за да създава.

Разхождайки се из Панаира, ще срещнете талантливи и усмихнати творци, които с любов ще разкажат за занаята си, или за своето изкуство.

Ще имате възможността да се запознаете с красивата и лъчезарна тъкачка Дарина Рахнева. Учителят й Веселин Фесчиев. Ученичките им Галина и Милена. Да видите на живо как се развива тъкаческата школа на Панаир „Булгарика“.

Становете и сияещите шарени черги на тъкачите ще ви накарат да се спрете и се полюбувате на тази красота.

Продължавайки разходката си, ще откриете нещо магично- шлифованото стъкло на Боби Коруджиков, преподавател в Художествената академия в София. Майстор, който с двете си ръце създава уникални скулптури от стъкло и красиви бижута, с които всяка дама ще се превърне в кралица. Известен като българския Сваровски, Боби и дъщеря му Габи- също възпитаник на Художествената академия ще ви докажат, че българските майстори на стъкло са от световна класа.

Ще видите изящните произведения от цветен порцелан, изработени по технологията „цветно кракле” на ЙорданГригоров.

Варненският дърворезбар Петко Петков, подредил прекрасните си творби в своя кът, мълчаливо и вглъбено ще работи пред вас и ще ви покаже как дървото оживява.

Тина Ружина, име сред най-талантливите български дърворезбари, ще се отдаде изцяло на обучението на желаещите да пипнат длетото.

Един от най-красивите занаяти- дърворезбата, ще бъде представен и чрез изящните миниатюри на Иван Костов.

Изкуството на керамиката ще ви омае с багри. Ралица Йовчева ще ви демонстрира на място как се създават керамичните й произведения.

Майстори на кожена пластика, рисувана коприна и стъкло, талантливи иконопсици и бижутери, всички те ще ви накарат да повярвате в силата на българския дух.

Тази година Асоциация „Булгарика“ ще отдели специално внимание на изявени български художници. Някои от доказалите се таланти в тази област, ще се представят самостоятелно . Сред изявените художници, които ще демонстрират в специално отредените за тях пространства са Костадин Петков, Явор Витанов, Паруш Парушев, Владин Владев …

Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ е единственото изложение в България, на което се събират и творят рамо до рамо самоуки майстори занаятчии и изявени художници.

Учат се един от друг, споделят знания, опит, майсторлък.

„Да видиш възхитения поглед на световно известен художник, дoкaто гледа творбите на самоук дърворезбар …”, усмихнато разказва Веселина Савова, по чиято идея преди двадесет и две години е създаден панаирът.

„Да организираш събитието, където те да общуват, заедно да творят пред очите на десетки хора и да демонстрират своята любов към изкуството, това е личната ми гордост.”, продължава организаторката на това голямо варненско събитие.

Организаторите от Асоциация „Булгарика”смело събират на едно място художници на високо академично ниво със самоуки майстори.

Именно за тази своя уникалност в организацията и представянето на творците, Асоциация „Булгарика” е високо оценена от Световната фестивална асоциация.

„Колоритът на подобни срещи заразява и авторите, и посетителите на това очаквано културно събитие за Варна и нейните гости и утвърждава Варна, като Община отстояваща и популяризираща българските ценности”, споделя в поздравителния си адрес Иван Портних.

„Като Кмет на Община Варна подкрепям Международния панаир на занаятите и изкуствата и Асоциация „Булгарика”- организатор на значими международни прояви.”, заявява кметът на гр. Варна.
„По традиция на 1 август морската ни градина се обагря с колорита на българските занаятчийски произведения, създадени с много любов, благодарение сръчността на талантливите български автори. Двадесет дни под емблемата „Булгарика”, всички ние ще можем да се насладим на магията на традиционните български занаяти и изкуства. Една магия, която не само създава емоции, но и съхранява българщината.”, емоционално коментира Председателят на Общинския съвет- Тодор Балабанов.

„Човек е създаден, за да създава”, под това мото вече двадесет и две години Международният панаир на занаятите и изкуствата представя най-добрите автори на традиционни занаяти,приложни и изящни изкуства.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.