20 Януари- Църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий.

Православната църква почита днес паметта на Св. Евтимий – патриарх Търновски. Евтимий е роден около 1327 година- вероятно в Търново. Произхожда от знатния болярски род Цамблаковци. Привлечен от славата на Преподобния Теодосий

Търновски, отива в Килифаревския манастир и става един от най-ревностните му ученици. Усвоява исихазма и е издигнат за помощник на Теодосий.

Св. Евтимий се очертава като най-забележителната фигура в България през втората половина на 14-и век. Той предприема и извършва важна правописно-езикова реформа, с която цели да внесе единство в правописа и литературния език. Ревизира старите преводи, като ги сверява с гръцките оригинали, прави нови преводи на богослужебни и други книги.

Автор е на житията на светците Иван Рилски, Иларион Мъгленски, Петка Търновска, Филотея. Творбите му са широко разпространени в Румъния, в Сърбия и в Русия.

Към 1371 г. Св. Евтимий се връща в България и основава манастира Света Троица край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той установява правила за правопис и поправя чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, използващи църковнославянски език.

През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Св. Евтимий е избран за негов наследник. Привърженик на аскетизма, той преследва ересите и упадък на нравите. Евтимий получава известност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси.

Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий — литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно много от трудовете му са били унищожени или все още не са открити. Негови последователи в книжовното дело са Киприан, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински и Константин Костенечки.

Евтимий е последният търновски патриарх. През пролетта на 1393 г. султан Баязид І стоварва огромна войска пред Търново и го подлага на продължителна обсада. Иван Шишман не е в града и патриарх Евтимий ръководи защитата му. Смята се, че Търново издържа тримесечна обсада. На 17 юли 1393 г. турците превземат столицата с щурм. 110 видни търновски граждани и боляри са убити, но патриарх Евтимий е помилван и изпратен на заточение в областта Македония (днешна Тракия), вероятно в Бачковския манастир. Предполага се, че е починал там през 1402-1404 г. От това време Търновската патриаршия престава да съществува.

На този ден имен ден празнуват: Евтим, Евтимий

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.