11-годишният Константин Башиков с първа награда! Ще свири в Парижката филхармония

Константин Башиков е само на 11 години, но вече има много постижения в музиката, в изявите си с пиано. Малкият музикант започва да учи пиано на 6-годишна възраст при Емилия Дикова. 5 години по-късно печели Първа награда и покана за участие в заключителния концерт и тържеството по награждаването на Grand Prize Virtuozo Paris 2020.

Концертът ще се състои на 17 април в една от залите на Парижката филхармония. През 2016 г. започва своето образование в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” в класа на Яна Райчева, гр. Бургас. Към момента той е възпитаник на НМУ „Л.Пипков” София, в класа на Иля Овчинников.

Една от най-големите му победи на тази крехка възраст е възможността да учи в една от най-старите и уважавани музикални институции в света. След успешно проведен предварителен изпит Константин е приет да учи в Schola Cantorum de Paris, Франция.Това е едно от най-престижните музикални училища с богата история, което е изучило известни диригенти, композитори и изпълнители като Исак Албениц, Албер Русел, Оливие Месиан и други. Сред българските композитори са Любомир Пипков и Марин Големинов.

Най-скорошното отличие на младия пианист е III награда на Националния Музикален конкурс „Стелла Ослекова” при децата на възраст от 11 до 14 години. Престижният конкурс се осъществява всяка година от 2015-а насам, в чест на музикалния педагог Стелла Ослекова.

Основен организатор на конкурса е културна асоциация „Еnikma”, която се състои от членове на Виенска филхармония, Виенски симфоничен оркестър, ансамбъл „Enikma”, както и от възпитаници на уважаваната дама.

Освен с тази награда, младото момче може да се гордее и с още много постижения. Сред тях са: I награда на V-ти Национален Академичен конкурс „Й. С. Бах и неговото съвремие” в Пловдив, където се явява в категория 5-7 клас, въпреки че е 4 клас.  I награда (секция Прелюд и Фуга) и II награда (секция Дебюси) на XII-ти Международен конкурс „Й. С. Бах” в гр. Куруме, Япония., I награда (младша категория) на III-ти Международен конкурс за изпълнители и композитори „Музиката и Земята” в Париж. Това далеч не са всички негови отличия и ако искате да разберете за останалите, може да го направите ТУК.

Константин е лауреат на първи награди на няколко онлайн конкурса и на националните „Звукът на времето” (2019 г.) и „Бъдещето на България” (2016 г.). Той е носител на над 25 призови места на национални и международни конкурси в България, а на 1.11.2019 г., по случай Денят на будителите, прави дебюта си като солист, изпълнявайки Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Хайдн с оркестър „Симфониета София” под диригентството на Свилен Симеонов.

Константин Башиков участва също така в майсторските класове на проф. Жени Захариева, проф. Людмил Ангелов, доц. Иван Дончев, проф. Красимир Тасков и Георги Черкин.

източник: uspelite.bg

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.