С тържествена церемония бе закрит 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”

Богата беше програмата на най-голямото арт-изложение в България.
Още с откриването, с концерта на Ария България и Ансамбъл Варна, се даде старт на двадесет и един дни колоритен празник в Морската градина на Варна.

Началото бе изпълнениято на песента „Боянския майстор” от ангелогласната Мария Димитрова. Обявена за химн на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”, тази песен всяка година просълзява хиляди хора и вдъхновява майсторите дошли във Варна.

Двадесет и един дни Морската градина на Варна приютява майстори тъкачи, дърворезбари, майстори на рисувана коприна и стъкло, на изящна керамика и порцелан, майстори на прекрасни бижута…
Един от кулминационните моменти в програмата е конкурсът „Сувенири”.

Любопитен е регламентът на този традиционен конкурс.

От 1 до 20 август, посетителите на панаира можеха да видят в специално изградената сувенирна палата, сувенирите участващи в надпреварата и да гласуват за тях.

Тази година 73 бяха творбите, заявени за участие. Сувенири от дърво, стъкло, тестил, керамика, мед, полускъпоценни камъни, минерали, смоли.

Разнообразието на материали, техника и майсторство на изработката бе голямо.

Петнадесетте сувенира събрали най-много гласове от посетителите, бяха подредени в Галерия „Къщата на майсторите“ за специалната пресконференция.

„Специална“, защото журналистите са журито, което определи победителите в Конкурса „Сувенири“ 2019г.

С композицията от кукли „Живот“ Мария Робева от Горна Оряховица спечели Конкурса „Сувенири“ на 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата във Варна.

Две втори места, с равен брой гласове, бяха присъдени на Теодор Опренов- Студио Жар арт от София за изящната му стъклена картина „Танго“ и на Боряна Мочева от Велико Търново за също впечатляващата кожена пластика „Търновград“.

Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” има своята запазена марка – откритите уроци.

Откритият урок по тъкачество на Веселин Фесчиев, Галина Николова и Милена Кючукова събра много хора, които вече мечтаят не само да се докоснат до шарените черги, но искат да имат собствени станове, какъвто е случаят с чаровната Павла от Чехия.

На открития урок по дърворезба, майсторите Тина Ружина, Петко Петков и Тодор Танев дадоха в ръцете на любопитните длетата. Повече от два часа звуците на чуковете върху длетата бяха една своеобразна музика, чиито ритъм допадна на много хора, пожелали вече да се учат на този интересен занаят.

На открития урок по иконопис, майсторите Илка и Диан Димитрови от школата по иконопис към Духовно просветния център към Храм „Свети Архангел Михаил” показаха целия процес по създаването на една икона.

За първи път на 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата имаше и открит урок по живопис. Големият варненски художник Владин Владев разказваше и демонстрираше пред дошлите специално почитатели.
Увлекателен бе разказът му за творческата линия „ум- сърце- ръка- платно”.

Вече са традиция и трите проекта, които се реализират в рамките на изложението.

В Проектът „Родове” Асоциация „Булгарика” ежегодно представя едно семейство на майстори.

Защото именно Родът и семейството съхраняват българските ценности във времето.

Именно Родът и семейството са съхранили българския дух, култура и занаяти, вграждайки в тях таланта и любовта на българина.
В Проектът „Родове” тази година бяха представени дърворезбарят Петко Петков и неговата талантлива дъщеря Женя, която не се спира само до дърворезбата, но се занимава и с пирография.

В Проектът „Открития” всяка година Асоциация „Булгарика” представя нов автор.

Тази година откритието бе младият дърворезбар Тодор Танев.
Другият специален проект е „Да предадеш занаят”
През 2019 г. бяха представени майстори на битов текстил.
Увлекателният разказ на Ива Ценова- представител на четвърто поколение производители на битов текстил представи как един занаят е като вълна, която излиза извън семейството и залива със силата си все повече хора.

Социалните ангажименти на Асоциация „Булгарика” може би се демонстрират най- добре с подадената ръка на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими „Отвори очи” към Храм „Свети Цар Борис” кв. Аспарухово.

За изработените икони, стъклени пана и мозайки от младежите преборили се с тежки зависимости, бе изградено специално пространство, където те продаваха изработените от тях творби.
Не може да се пропусне и сборната изложба на художници от България, Русия, САЩ, Германия, Словения, Корея, Великобритания, Румъния, Армения.

На територията на панаира в специално изградената галерия „Къщата на майсторите”, можеха да се видят повече от 100 произведения на художници от от 9 държави.

С голям концерт бе закрит 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата. Млади изпълнители, носители на международни награди, зарадваха почитателите на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България.

На официалната церемония бяха връчени дипломите на победителите в Конкурса „Сувенири”.

За първи път Асоциация „Булгарика” връчва специален приз за принос в съхранението и развитието на българските занаяти и изкуства.
Голямата награда бе дадена на неповторимия майстор-тъкач Веселин Фесчиев, обучил десетки тъкачи в България.

Двадесет и един дни Варна представяше таланта на майсторите обединени под мотото „Човек е създаден, за да създава”.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.