Откритият урок по тъкачество на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна запали десетки хора по този красив български занаят. Осем годишният Максим: „Аз вече съм тъкач!”

На Междунарония панаир на занаятите и изкуствата, авторите от тъкаческата школа на Асоциация „Булгарика” проведоха открит урок по тъкачество.

Големите майстори- тъкачи Веселин Фесчиев, Галя Николова и Милена Кючукова oтстъпиха становете си на желаещите да се докоснат до този красив български занаят. Десетки хора опитаха как се тъче. Майсторите обясняваха, показваха, разказваха. Усмихнати лица и много смях имаше за тези два часа, около тъкачите на най-голямото арт-изложение в България.

От Чехия специално бе дошла чаровната Павла. Още преди три години тя била запленена от таланта на Веселин Фесчиев. В началото само гледала сръчността на майстора. После пожелала да опита. Сега  на симпатичен български разказва за своята любов към българските черги. Изчервява се, когато я снимат. Но застане ли на стана се превръща в една прекрасна българка, която умело движи совалката. Дошла е специално, за да си поръча стан.

„ Да тъчеш е такова успокоение, че след всеки натоварен ден искам да работя на свой собствен стан”, казва Павла. Български стан ще замине за Чехия, за да тъче на него едно влюбено в българските черги момиче. 

Като новото попълнение на майсторите от тъкаческата школа на „Булгарика” се доказва най-малкият тъкач– Максим.

Той е на осем години, но за първи път е дошъл на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна още на пет. Не е можел да стига с краката си педалите, но е искал да работи на стана. От тогава вече три години момчето кара родителите си да го водят при варненските майстори.

„В началото трябваше ние да натискаме педалите вместо него. Днес вече е достатъчно висок и се справя сам”, разказва Галя Николова.

Попитан иска ли да стане тъкач, Максим гордо отговаря:

„Аз вече съм тъкач!”

А на въпроса „Подкрепят ли те твоите родители?”, леко ядосано казва „не”.

Майка му Елена Димова се притеснява от отговора на упоритото момче.

„Това не е вярно. Дори на Етъра сме го водили, за да гледа, когато се закрие панаира във Варна.”

„Ама аз не искам да гледам. Аз искам мой стан.”, се инати Максим.

Смехът на всички е толкова искрен и подкрепящ, че майката не може да не се поддаде на настояването на всички присъстващи и казва:

„Обещавам да му купим стан.”

Аплодисменти и радостта на едно щастливо осем годишно момче завършват този емоционален епизод.

Трудно може да се опише атмосферата, която е създадена на най-голямото арт-изложение в България. Трябва да се види, да се усети, да се докосне.

И това ще ви зареди с любов за цяла година, докато отново не дойде 1 август и вие отново не бързате към Морската градина на Варна. Защото и във вас вече гори пламъчето…

Видео

Новото попълнение на тъкаческата школа на „Булгарика”- най-малкият тъкач- Максим.

Новото попълнение на тъкаческата школа на „Булгарика”- най-малкият тъкач- Максим.

Елена Димова- майката на най- младият тъкач /8 г./ от тъкаческата школа на „Булгарика”

Елена Димова- майката на най- младия тъкач /8 г./ от тъкаческата школа на „Булгарика”

Чаровната Павла от Чехия- застане ли на стана се превръща в една прекрасна българка, която умело движи совалката …

Чаровната Павла от Чехия- застане ли на стана се превръща в една прекрасна българка, която умело движи совалката …

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.