Цветан Панайотов със сувенира “Танцуващият контрабас” е победителят в 26-тия Конкурс „Сувенири”

За 26-ти път се проведе Конкурсът „Сувенири”. Той винаги е имал специално място в програмата на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”, защото именно този конкурс е началото. Конкурсът е на 26-години, а тази година  Международният панаир на занаятите и изкуствата отбелязва своя 25-ти рожден ден.

Регламентът за определянето на победителите е бил различен през годините. В началото журито са били журналистите. На големи пресконференции /когато медиите във Варна бяха повече от 30/ именно журналистите с тайно гласуване са определяли победителите. Тогава на панаира се е изграждала сувенирна палата, където са били подредени всички сувенири.

След това организаторите включват и посетителите на панаира при избора на най-добър сувенир.  С гласуване от публиката са се номинирали първите 15 сувенира.  

Веселина Савова, организатор на Панаира на занаятите и изкуствата „Булгарика”:

„Пандемичната 2020 година доведе до ново избистряне на регламента, който към момента считаме за най-удачен. За първи път през 2020 година Конкурс”Сувенири” се проведе изцяло онлайн. Това даде един неочаквано добър резултат. Участващите автори буквално се удвоиха, като представяха три пъти повече сувенири. Онлайн гласуването от страна на публиката даде възможността в него да се включат хиляди хора. През 2021 г. регламентът прибави към това и професионално жури, което определя победителите.”

Тази година в надпреварата участваха 157 автора от цялата страна с 209 сувенира.

Номинираните от публиката:

Борислав Коруджиков, Светлана Михова, Елена Петрова, Диляна Стойчева, Христина Владимирова, Цветан Панайотов, Силвия Йонкова, Борислава Горанова, Георги Радев, Божидар Стоянов, Ирина Андреева, Теодор Опренов, Стойчо Кръстев, Елена Кирякова, Ивайло Ботев

Трима художници носители на Награда „Варна” бе компетентното жури: Председател: Венцислав Марков и членове: Марина Варенцова-Русева и Николай Русев.

След задълбочено обсъждане класирането в Конкурс „Сувенири” 2021 е, както следва:

Първо място:

Автор: Цветан Панайотов, произведение: „Танцуващ контрабас” 

Второ място:

Автор  Борислав Коруджиков, произведение: „Сова”

Трето място:

Автор: Силвия Йонкова, произведение: „Книговезан тефтер”.

Наградите ще бъдат връчени при закриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” на 21 август от 19.00 часа на сцена Раковина /Морска градина- Варна/.               

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.