Живописецът Явор Витанов демонстрира таланта си на Международния панаир на занаятите и изкуствата от 1 до 21 Август

На 22-рия Международен панаир на занаятите и изкуствата организаторите от Асоциaция „Булгарика“ отделят специално внимание на художниците. Освен в изградената на галерия „Къщата на майсторите” изявени живописци творят и на самото изложение.

Самостоятелно пространство е определено за известни български автори.  Явор Витанов е един от тях.

Той е родом от Криводол, но вече повече от  20 години живее и работи във Варна. Член е на Сдружението на варненските художници. През последните десет години негови творби са показвани в почти всички групови изложби във Варна.
От 1990 г. до сега е представял творчеството си в сто самостоятелни експозиции във Варна, Бургас, Враца, Криводол и други. Негови платна са собственост на чуждестранни колекционери във Франция, Русия, Испания, Холандия, САЩ и Германия.
Светът в картините на Явор Витанов е място, където времето е спряло – улици, мегдани и огради, фасади на стари къщи, дворове, дувари и порти, воденици, пейзажи от Врачанския балкан, Родопа и Черноморието…
Битът на българина и съхранението на ценностите му винаги са били в центъра на вниманието на Явор Витанов, който се радва на голям успех сред ценителите на живописта. Явор Витанов остава верен на себе си и на своя стил да се докосва до възрожденските пейзажи, които събуждат националната ни гордост. Поклонът на художника към морската тематика също оставя трайна следа в творческата му биография.
„Морето е неизчерпаем източник на красота и от всяка вълна започва нова картина, както е казал френският художник Пол Валери“, казва Явор Витанов.
Палитрата на твореца е пъстра, като преобладават меките тонове и полутонове. В някай от тяха усещането на зрителя е за безбрежното спокойствие на природата. В други екстремната красота на развълнуваното море е предадена с цялото богатство на преливащите багри на синьото.

Тази година Явор Витанов се представя самостоятелно на Панаира на занаятите и изкуствата. Него и творбите му може да видите всеки ден до Сцена „Раковина”.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.