Галя Николова и Милена Кючукова – големите български тъкачки загърбили компютрите, защото са влюбени в чергите

В самия център на Варна, на ул. „Княз Александър Батемберг“ 8 има едно малко уютно магазинче. Тук е и ателието на двете красиви жени Галя и Милена- създателките на „Дзев студио”. В малкото дворче са се събрали приятели, за да отпразнуват 10 годишния юбилей на студиото събрало заедно две приятелки, загърбили компютрите, защото са влюбени в чергите.

Започват уж на шега с „лудото” решение да опитат това, което най-много им харесва.
Галя иска стенен килим, а Милена й предлага вместо да го купуват, да го изтъкат. Да намерят стан, да намерят някой, която да ги учи. И така, като хоби започват.

Оказва се, че „луди”, като тях има. „Лудите, лудите, те да са живи!”.
Има кой да прави становете. Поръчват си първия стан, като точно тогава, сякаш Бог им помага, се срещат с големия майстор-тъкач Веселин Фесчиев и неговата ученичка, вече и тя голям автор- Дарина Рахнева.

Научават какво е сто години назад, но и започват да вграждат традицията в съвремието. И това преплитане им носи големият успех.

Появата им на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна е логичното продължение.
Вече са част от Варненската тъкаческа школа и едни от колоритните участници в най- голямото арт изложение в България.

И те стават учители и предават щафетата на други жадни за българското ръце.
„Човек е създаден, за да създава”, под това мото във Варна всяка година от 1 до 21 август се събират големите български майстори.

Пореден юбилей в годината на 25-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”. 20 години Галерия „Къщата на майсторите”, която се изгражда специално на панаира. 10 години „Дзев –студио” обединяващо таланта на двете големи тъкачки Милена Кючукова и Галя Николова.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.