Борислав Коруджиков е носителят на голямата награда на Асоциация „Булгарика” за принос в съхранението и развитието на българските изкуства и занаяти.

В програмата на едно от най- колоритните  варненски културни събития Международния панаир на занаятите и изкуствата има един върхов момент – обявяването на носителя на голямата награда на Асоциация „Булгарика”.

Наградата е учредена през 2019 г. и се връчва ежегодно на голям български автор, допринасящ със своята работа за развитието на българските изкуства и занаяти.

С решение на Управителния съвет на Асоциация „Булгарика” носителят на Голямата награда на юбилейния 25-ти Международен панаир на занаятите и изкуствата е майсторът на скулптури от стъкло Борислав Коруджиков.

Талантът му се предава и на неговата дъщеря, която също е изявен майстор на художествената обработка на стъклото.

Но освен в семейството си Борислав Коруджиков разкрива тайните на стъклото и на своите студенти, като преподавател в Националната художествена академия  специалност „Дизайн на порцелан и стъкло”.

Десетки години Борислав Коруджиков е участник в Панаира на занаятите и изкуствата. За него Веселина Савова казва:

„Боби Коруджиков е един от най-атрактивните наши участници. Всяка година той идва с нови и нови свои творби, бижута и скулптури от стъкло. Сам проектира и изработва машините, на които сътворява своите стъклени произведения. Когато се говори за Борислав Коруджиков, обаче, трябва да се подчертае и неговата преподавателска дейност. Именно затова на 25-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата Борислав Коруджиков е удостоен с голямата награда за принос в съхранението и развитието на българските занаяти и изкуства.”

Наградата ще бъде връчена при закриването на панаира на 21 август 19 часа на Сцена „Раковина” в Морската градина на Варна.

Освен диплом, носителят на приза ще получи и картина от художник участвал в Международния пленер за изящни изкуства.

0
    0
    Количка
    Количката е празна.Върнете се към магазина.